20 Oktober 2020

Tauhu Berlauk

 Assalamualaikum.

Ehhh rajinlah kita...senyum sampai telinga puji diri sendiri. Kalini aku nak share resepi aku ambil dekat facebook. Aku tengok kawan aku share, lepas tu aku pulak share dengan harapan bila rajin nak buatlah.  Dua tiga hari lepas tu aku tengok adik ipar share dekat ig dia, buat tauhu berlauk ni. Dan respon dia, sedap sangat. Huishhh tak sabar aku nak mencuba. Jomm gi CS cari barang.

Kalau ikutkan, dah 2 kali aku cuba resepi ni. Yang pertama aku guna kan isi ayam. Kali kedua tu aku tukar guna daging. Dua-dua pun sedap!

Aku kongsi resepi untuk rujukan aku sendiri atau manalah tahu yasmin atau qaseh nak buat nanti, diaorang dah tahu nak cari kat mana.

Bahan-bahannya:

Tahu telur - 3 bunjut

Tahu keping - 3 keping

Telur - 3 biji

Isi ayam atau daging

Semua bahan kat atas tu, aku blend menggunakan blender kering. 

Tambah lada sulah dan garam.

Bawang besar - 1 biji potong dadu

Carrot - 1 batang potong dadu

Daun sup atau daun ketumbar - racik halus.



Dah blend bahan-bahan yang mula-mula tadi, satukan dengan bawang dan carrot dan juga bahan lain. Kalau rasa nak tambah garam pun boleh lagi.

Gunakan bekas kuih lompang atau acuan kuih nona manis untuk kukus bahan-bahan tadi. Kena kukus dulu dalam 15 minit.



Lepas tu, celup dalam telur dan goreng dalam minyak panas.

Makan dengan sambal cili kicap, masa panas panas...perghhh tak ingat dah makan berketul-ketul. 


Anak aku Adam Danial suka. Selalu tanya bila nak buat lagi. Sikit leceh nak buat tauhu berlauk ni sebab kena kukus dulu kemudian kena goreng. Leceh lah juga bagi aku. Banyak perkakas nak basuh!!! Hahaha...malas sangat tu kan.

Sekian perkongsian resepi tauhu berlauk dari aku. Aku dah 2 kali buat. Memang sedap. Ehhh banyak kali dah aku cakap sedap!!

Terima kasih datang baca.

Jangan lupa, kita jaga kita.

Psst...dah follow ke youtube channel kita, keluargayatizul? 




Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts with Thumbnails