27 Jun 2019

Cerita Puasa

Assalamualaikum

tadikan masa belum menaipkan laptop ni, macam-macam lah benda yang aku nak cerita kat sini...menderu-deru idea.  Sekali bila pegang laptop aje, kaku pula jari jemari aku ni nak menaip.  Idea tadi pun ntah mana perginya.

Masih di bulan Syawal, so kita cerita pasal raya lagi ke...persiapan raya lah pula.

Tahun ni pecah rekod sebab berjaya menyiapkan baju-baju raya sebelum puasa.
Untuk aku dengan Yasmin, kita orang beli yang dah siap aje.
Ada je size, tak lah gemuk mana...ehhhh

Untuk Qaseh, beli kain yang sama warna, kebetulan terjumpa dekat Jakel masa cuti Tahun Baru Cina.

Beli terus baju melayu untuk jejaka-jejaka kat rumah ni.  Rekod juga sebab tahun ni aku
belasah aje belikan baju melayu untuk en suami.  Selalu dia dah warning awal-awal kalau beli dia tak nak pakai.  Kali ni tak banyak cakap pula dia.

Maka pada Raya Cina hari tu, aku berjaya settled kan baju melayu dan kain baju untuk qaseh.  Tunggu kakak yasmin balik terus gi tempah.

Tahun ni rekod juga sebab tak perlu nak sibuk-sibuk cari baju raya masa bulan puasa.  

Ehhh banyak rekodlah tahun ni...30 hari puasa, hampir setiap hari en suami masak untuk berbuka.  Jadi ada penjimatan untuk ke bazar ramadhan.  Pergi hujung-hujung ramadhan je. 

Aku tolong juga, tolong masak nasi.  So by the time aku sampai rumah, terus masak nasi.
Berbuka dengan nasi panaslah.  Gambar-gambar tak ada ya sebagai bukti.  Masa tu tak kuasa nak ambil gambar...tunggu azan je.  Kuih muih pun tak perlu...nanti membazir aje.

Nak hujung-hujung ramadhan tu, sebelum balik kampung, baru pergi bazar ramadhan.  Bagi RM10 sorang suruh beli 1 main dish dengan air.  Kira challenge lah juga utk diaorg.

Sekali kan bila balik rumah, kira-kira balik, aku punya dengan abang yang melampau tersasar melebih dari RM10.  Mana tak tersasar, nampak kambing nak, nampak cendol sawit nak...nampak nasi arab nak...tu pasal aku tak suka pergi bazar ramadhan...

Tapi dont worry, semua tu habis...tak ada pembaziran langsung. So aku cakap dekat anak-anak, beli apa yang kita nak makan aje...jangan ikut nafsu.  

Korang mesti tak suka baca entry tak ada gambar kan...aku pun sama.  gambar semua masih belum berjaya  lagi nak transfer masuk laptop ni.

oklah tu aje bebelan aku kali ni.  Terima kasih datang baca.

19 Jun 2019

Menjelang Raya

Assalamualaikum.

Salam Syawal yang ke 15.

Masih dalam mood raya lagi kan.

Walaupun tahun ni macam sendu aje jemputan rumah terbuka.

Kat ofis pun tak ada jemputan, dekat kejiranan pun sama.

Paling sendu, tahun ni aku tak ada gambar family di hari raya...paling sadis

Bergambar adik beradik pun tak ada.  Gambar aku anak beranak pun tak ada.

Ko dah kenapa??

Pastikan raya haji nanti kita semua bergambar ya...

Tahun ni sama macam tahun lepas dan tahun akan datang, aku juga yang kena buka rumah kampung, kena kemas rumah, sapu sampah, mop lantai, basuh pinggan mangkuk...

Bukan aku soranglah, dengan anak-anak 

Sehari sebelum raya, aku juga yang kena berpagi-pagi mencari daging, beratur membeli santan segar dengan 'orang tu'...owner cerita kami...hik...hik..hik

Sementara dirumah, kakak ipar setia menanti untuk memasak...

Aku suka cara dia...sekali jalan semua tiga periuk...sup tulang untuk berbuka, kuah kacang untuk raya dan rendang daging 4 kilo settle dalam pukul 3.

By the time waktu berbuka, sap sap soi kue teow goreng siap.

Aku buat apa??

Kan dah dikhabarkan tadi, aku berpagi-pagi mencari daging.  Balik rumah bersama-sama memotong bawang...sumpah tak 'membawang' langsung.

Menyangai kacang untuk dijadikan kuah kacang.  Dah lama tak buat kerja ni.  

Teringat zaman kecik-kecik dulu, kena buang kulit kacang, lepas tu kena tampi nak buangkan kulit kacang yang dah kopek...serius aku masih ada lagi skill tu...kacang tak terabur pun...

Walaupun hari terakhir ramadhan tu kat kampung aku panas yang tak berapa panas, tetap tekak kering.

Anak-anak minta upah belanja slurpee kat 7E...

Apalagi cerita aku, menjelang raya...tu aje.

Terima kasih datang baca.

19 April 2019

2019

Assalamualaikum...tak jawab dosa.  Jawab dalam hati kan...tak per aku tahu...

Selamat tahun baru 2019, yang paling hampir, salam nisfu syaaban.  Lepas tu dah nak puasa, selamat menjalani ibadah puasa.  Hambekkk...semua aku bagi terus.  Almaklumlah dah lama tak menulis, dasar mood tak mari-mari langsung.

Untuk  post yang pertama di tahun 2019 ni, aku tak berjaya nak masuk kan gambar-gambar lagi.  Agak menguji kesabaran nak transferkan gambar dari handphone pintar ke laptop ni.
Harini aku menulis di laptop.  Selepas sekian lama asyik menulis dari handphone pintar guna app bloggeroid tu.  Aku pun tak perasan hamba Allah manalah yang pergi delete bloggeroid kat handphone aku.  Tengok-tengok dah tak ada. Nak tak nak kenalah guna laptop semula.  Bagus juga, lama dah tak menaip, hampir hilang skill menaip aku ni.  

Sempena tahun baru ni, walaupun dah 4 bulan berlalu, bermakna bertambahlah usia kita semua ni kan.  Anak-anak meningkat usia, kita makin tualah maknanya tu.  Aku pun nak dekat 50 dah...macam tak percaya aje.  Allahhuakbar...Dulu harap sangat mati muda, tak banyak dosa...tapi Allah panjangkan umur sampai harini, kenalah banyak-banyak bertaubat kan...

Bila dah berumur ni, nak minta pula panjang umur, nak tengok anak membesar, anak kahwinlah, nak tengok cucu lah pula...haiiii lah manusia, kau dah kenapa??  Syukurlah Allah bagi panjang umur, sihat dari penyakit merbahaya, alhamdulillah...Harapan dan doa aku semoga semua yang mengikut blog picisan aku ni sentiasa dalam rahmat dan kasih Allah.  Semoga semuanya sihat-sihat selalu.

Untuk entry pertama di tahun 2019, cukuplah setakat ini dulu...Semoga aku diberi kekuatan untuk terus mengupdate blog kesayangan aku ni. Doakan ya.  Jumpa lagi.

 



 

09 Ogos 2018

Bila Tora Lama Tak Muncul

Assalamualaikum...

Tuan tanah sendiri terkejut tengok blog yang dah lama sangat dah berupdate...nampak sangat hangat-hangat tahi ayam. Lama betul kali ni...Last update bulan Januari...

Banyak sangat nak cerita, tapi sis cubalah ya.

Memula nak bagitahu yang entry ni tak ada gambar.  Gambar semua dalam handphone tak transfer lagi masuk laptop.  

Untuk update yang pertama, haruslah dari bulan Januari.  Cerita follow up anakanda Danial di hospital Serdang.  Tahun lepas kan dia kena follow up dekat Hospital Serdang pasal masalah jantung berlubang...Mujur follow up tu setahun sekali je setiap bulan Januari.  So Januari lepas aku bawalah dia, kali ni keluar rumah lebih awal.  Sesudah solat subuh okey!  Tapi tetap kena tempuh kesesakan menghala ke Putrajaya tu...Bertabah betul aku masa tu.  Sadisnya tetap dapat parking tepi highway, malah lebih jauh lagi.  Bertambah sadis sebab masa tu hujan renyai-renyai...Berlari anak kitaorang anak beranak.

Syukur sangat, proses dari pendaftaran hingga jumpa doktor tak lama macam masa mula-mula dulu.  Kali ni jumpa doktor, terus buat ultra sound.  Doktor check lepas tu cakap dah tak ada lubang...mak is terkejut juga.  dalam masa yang sama sangat bersyukur...so doktor pun terus cakap, tak payah datang lagi...bertambah bersyukurlah mak dia...kira selamatlah cuti aku tahun depan.

Itu kira pembuka tirai 2018 aku lah...sebab appointment hospital memang awal tahun.  Yang lain-lain akan aku cuba ingat untuk memori dekat sini. 

untuk sementara waktu, ini ajelah yang mampu aku kongsi.  Terima kasih daun keladi..jangan lupa jenguk-jenguk blog ini lagi... 


Related Posts with Thumbnails