07 Disember 2016

Hari Anugerah Kecemerlangan

As salam.

Kan main pantas lagi update blog pasal hari anugerah ni ya...hahahah...mahunya tak pantas, pertama kali tu...zaman aku dulu memang tiap tahun muka yang sama aje 9dapat anugerah...zaman aku dulu lagi best pasal dapat hadiah untuk mata pelajaran sekali. Sekarang ni yang dapat anugerah yang periksa nombor 1 sampai 3. Ada sekolah memang budget habis, bagi kat pelajar yang dapat nombor 1 aje...sadis betul...

Semalam kiranya hari ini dalam sejarah keluarga kecil aku lah...qaseh satu-satunya yang berjaya mendapat anugerah cemerlang. Dari zaman abang eimran sampailah ke zaman qaseh, baru semalam aku merasa dapat duduk dalam dewan tunggu nama anak diumumkan...tengok dia berjalan ke pentas...tersipu malu bila di suruh bergambar...ahhhh over betul kan.

Sungguh aku over, dari duduk kat belakang, laju meluru kedepan semata-mata nak pastikan aku dapat ambil gambar dia. Ada seorang ibu lain juga dah bersedia nak ambil gambar anak dia, lepas qaseh giliran anak dia. Dia sempat tanya aku, anak dapat no 2 ya? Aku angguk aje dan tanya anak dia kelas apa? Rupanya sama kelas dengan qaseh.
Kalau ikutkan dari periksa awal tahun sampailah pertengahan tahun hari tu, qaseh sentiasa dapat nombor 1. Jadi aku ada juga membebel dekat dia, asyik ponteng aje kan dah dapat no.2. Tahu apa dia jawab balik, bersyukurlah dapat no 2. Aku yang nak marah terus gelak...sabar ajelah.

Gaya malu-malu dia bila aku suruh bergambar. Macam-macam gaya dia buat.

Bila ayah balik kerja laju-laju dia tunjuk kat ayah dia. Ayah senyum bangga...terus letak kat atas para tu....lagi satu, balik dari dapat anugerah ni terus dia ajak beli jam tangan. Aku dah janji kalau dapat no 1 boleh beli jam tangan...tapi no 2 pun syukur juga kannn...

Terima kasih datang baca.

05 Disember 2016

Potong Jangan Tak Potong

Assalamualaikum.

Potong apa tu? Potong tutttt...

Kali ni giliran anakanda Danial pula nak melangkah ke alam dewasa...Aku dah siap-siap booking hujung bulan Oktober kalau tak silap...Danial dah selamat dipotong pagi sabtu 3hb Dec 2016 yang lepas.

Malam sebelum tu dia ada juga cakap yang dia tak jadi nak potong..aku mulanya terkejut juga, sebab sebelum ni dia begitu teruja nak kena potong...sekali malam tu berbelah bagi. Kalau ikut aku ok je kalau dia nak buat tahin depan, sekali ayah dia pula tak kasi, suruh juga buat esok.

Petang sebelum tu nurse klinik ada call suruh datang pagi-pagi dan pastikan dia bersarapan...ok menurut perintah. Waktu aku sampai klinik, dah ramai budak- budak yang nak kena potong juga. Dah ramai sampai Danial dapat no 12 atau second last. Lama juga menunggu. Sebelum tu nurse bagi makan ubat tahan sakit dan antibiotik.

Sampai-sampai kat klinik Danial dah dapat kawan. Dia yang memang ringan mulut cepat aje dapat kawan. Masing-masing duk bisik- bisik takut..Seingat aku zaman abang eimran dulu aku datang malam...sukahati aku aje...hehehe...
Tapi kali ni doktor buat ramai-ramai. Sangat sistematik. Selesai aje urusan semua, anak-anak diberi bunga telur...Alhamdulillah sementara menunggu giliran hanya seorang aje yang menangis. Yang lain keluar aje senyum...hahhaha. Danial pun tak menangis...lega aku.

Ni budak yang no. 1. Aku rasa tak sampai 20 minit dah selesai. Budak ni yang mula-mula keluar berlari sambil senyum...bukanlah dia lari 100 meter tu...lari-lari anak cari ayah dia.

Muka Danial masa nak balik...rileks aje kan.
Sekarang ni tempoh berpantang...mujur dia tak susah sangat dalam bab makan. Dia nak roti aje...mula- mula hari tu aku buatkan sup sayur, berselera juga dia makan. Lain- lain dia sibuk main game atau tidur.

Buat sementara waktu ni kitaorang memang tak ke mana-mana sebab Danial yang dalam pantang dan kakak Yasmin pun belum mula cuti...tu ajelah cerita kali ini. Terima kasih datang baca.

29 November 2016

Untuk Renungan Bersama



Gambar dari google

Mari kita amalkan bersama-sama ya.

17 Oktober 2016

Hari Sukan Negara

Tarikh 8hb Oct lepas aku buat pertama kalinya turut serta dalam sambutan hari sukan negara. Almaklumlah sejak ahkak dah boleh memandu ni, en suami izinkan saja nak ke mana...janji tak ganggu kerja dia...baik boss. Of course aku bawa dua anak yang kecil itu. Dia orang memang sangat teruja bila aku bagitahu nak pergi hari sukan.

Aku keluar rumah jam 7 pagi. Memang sengaja keluar awal sebab takut nanti tak ada parking. Sambutan hari sukan ofis aku ni buat dekat maybank academy di bangi. Memang betul sangkaan aku, masa aku sampai memang dah kena park kat luar pagar tepi jalan...tak kisahlah janji selamat sampai dan tak perlulah nak menapak jauh...

Acara yang pertama lari 3km. Aku rasa tak sampai 3 kilometer pun. Sebab dari pintu depan lari masuk pintu belakang...lepas tu ada 3 halangan sebelum sampai garis penamat.


Memula semangat berkobar-kobar...kitaorang berdiri kat depan sekali...separuh jalan tetiba rasa macam nak patah balik...terus kitaorang jalan lenggang kangkung aje. Jalan kaki tu pun senaman juga kan? Masuk je kat pintu pagar belakang rasa syukur sangat berjaya sampai walaupun tak sampai ke garisan penamat... ngelat aje kitaorang ni...


Lepas tu kat atas stage ada expose...aku tak ikut pun sebab tempat sempit sangat. Kalau depa tangan memang kena orang sebelah. Perlahan-lahan aku tarik qaseh keluar...


Masa aku keluar nak mencari udara untuk bernafas tu, aku tengok macam yang lain tengah sibuk-sibuk beratur kat depan. Aku tahu memang KJ akan datang untuk merasmikan hari sukan ni...so macam tepat sangatlah aku bergerak tu...hahaha...kebanyakannya selfie...yang bestnya KJ layan aje bila orang selfie dgn dia. Tapi aku tak sesuailah pulak nak selfie kan...buang tebiat sangat dah tu...so aku just ambil gambar dia aje. Sekali bila aku tgh nak fokus...kebetulan pulak dia pandang...haduhhhh gigil-gigil ahkak nak snap....Jom tengok gambar KJ

Gambar ada sedikit goyang sebab ahkak memang nebes sangat...tak sangka yang dia nak pandang sebenarnya.

Ok..tu cerita hari sukan ahkak...terima kasih datang baca.
Related Posts with Thumbnails