06 Jun 2020

Admitted Part 2 dan Hasilnya...

Assalamualaikum.

Cepat-cepat kita sambung part 2 ya. Biasa kalau part by part ni, posting aku mesti ke laut dalam. Selalu gagal nak update part seterusnya.

Ok. Harini adalah hari mendebarkan. 2 June 2020. 
Dalam pukul 9 lebih macam tu, aku pergi buat eco dulu. Kan semalam pakar jantung dah datang. So pagi tu juga buat test nak tengok ketebalan jantung aku sebab dah lama sangat makan ubat darah tinggi. Alhamdulillah semua ok dan cantik. Tak ada yang perlu dirisaukan. Balik bilik dan berehat.

Sebelum pukul 2 petang, en suami dibenarkan datang melawat sebab doktor nak jumpa dan explained apa yang perlu. Dapatlah jumpa sekejap. Nak peluk-peluk tak boleh sebab kat hospital. Salam pun tak, cuma minta maaf jelah yang mampu.


Ni aku dah siap siaga nak pergi ke 'medan perang'...hahaha...berperanglah sangat kan.
Masa kat dalam bilik OT tu, semua staff nurse dan pakar bius adalah non muslim. Jadinya aku siap-siap mengucap dan selawat sebelum hilang dari radar. Masa dah dekat-dekat nak 'hilang' tu, aku dengar nurse kata tangan aku kat tempat yang nak masuk drip tu bengkak. Last sekali aku dengar salah sorang nurse yang non muslim tu sempat cakap kat aku, mengucap! Lepas tu aku dah kat mana tak tahulah. Sedar-sedar mamai yang teramat. Tak boleh nak buka mata. Sampailah aku ditolak balik ke ward, masa tu dah hampir maghrib. Jiran sebilik aku tu siap cakap, lamanya kak...saya ingat darah tinggi akak naik! Bayangkan dari pukul 2, balik ward dekat pukul 7.  Lama tu... Lepas tu handphone aku, nurse yang tolong simpan kan. Lepas pukul 8 baru dapat video call dengan anak-anak dan kakak-kakak aku. Tu pun sekejap aje sebab masih mamai. Dengan laparnya...bayangkan dah start puasa dari pagi tu, tak makan tengahari. Tak makan malam. Sis is lapar ok. Nurse kata belum boleh makan lagi...aduhhh...minum air kosong aje! Sadisss


Nampak tak tu, tambahan tempat baru untuk drip. Yang nilah diaorang buat kat dalam OT. Aku rasa kalau aku sedar mahunya sakit ni. Tapi dah hilang ntah ke mana, redho jelah bila sedar ada dua tempat untuk drip. Kau rasa...

Nampak tak bengkak tu...sakit tau! 3 kali tuam pun tak hilang sakit. Nurse bagi ice pack dan cream sapu untuk tuam dan hilangkan bengkak.


Nilah hasil dari operasi yang lebih 3 jam tu. Besar-besar...dah macam batu jalan. Patutlah sakit guling-guling. Lepas operation tu, tidur lagi semalam kat hospital. Esoknya baru boleh balik. Sekarang aku dalam proses berpantang. Doakan aku cepat sembuh ya. Korang juga, teruskan duduk rumah, kita jaga kita. Jaga kesihatan juga.

Terima kasih kerana datang baca. Youtube channel 'keluargayatizul' jangan lupa subscribe ya. 


05 Jun 2020

Admitted Part 1

Assalamualaikum.

Alhamdulillah harini diberi kelapangan untuk mengupdate blog sambil berehat-rehat dirumah. Berehatlah lepas selemat menjalani operasi membuang batu karang dan hempedu. Jadi sekarang aku tak ada hempedu. Penting ke hempedu tu? Mahunya tak penting, setiap yang Allah jadikan mesti ada kepentingannya, betul tak? 

Apa fungsi hempedu tu? Selama ni tak kisah pun pasal hempedu kat dalam tu kan. Salah satu fungsi hempedu yang aku ingat masa doktor terangkan haritu, menapis segala minyak dan lepas supaya tidak meluncur laju masuk ke usus. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh google ya.

Bila kejadian dan kesakitan tu? Aku sakit sehari sebelum raya haritu. Sakit yang tak boleh nak cakap macam mana. Sakit dekat ulu hati, sampai ke belakang. Sampai muntah baru hilang sakit tu. Mulanya ingatkan gastrik, masa raya pertama tu kena lagi. Masa tu tengah beraya kat rumah kakak aku dekat Desa Pandan. Mujur masa tu ada Tok Der Bad, dia baca-baca selawat lepas tu konon tarik angin tu, hilanglah pula...hahaha...aku minum air panas kosong aje. Lega kita terus beraya.

Esoknya pula, angin tu datang lagi. Dahlah kat rumah ada tetamu. Aku menonggeng sakit kat dalam bilik.  Tuhan saja yang tahu. 

Raya ketiga baru aku pergi hospital. Pergi emergency je. Doktor check, masuk air. Ambil darah. Doktor kata semua ok tapi dia tetap rujuk pada doktor pakar. 

Lepas buat temujanji maka bertemulah empat mata dengan doktor kat hospital. Dia terus suruh buat ultrasound dengan ambil darah lagi. Masa ni doktor dah suruh masuk ward, tapi aku tak sempat nak buat covid test, procedure hospital, kalau nak admit kena buat covid test! Jadi nak tak nak, aku kena juga buat covid test tu. Sis is seram ok. Aku buat covid test esok harinya. 

Seawal 8.30 pagi aku dah sampai hospital. Tunggu sekejap terus nama kena panggil untuk buat test yang mendebarkan tu. Mujur doktornya lemah lembut dan baik. Dia kata jangan gerak-gerak kalau gerak tu yang buat sakit. Jadi sis keras kejung je masa test tu. MasyaAllah test tu sekejap sangat, dalam 5 minit tak sampai rasanya. Dah siap!  Alhamdulillah aku tak rasa sakit pun.

Selesai semua, 1hb June yang lepas, kena mendaftarkan diri pula untuk masuk ward. 7.30 pagi dah sampai hospital. En suami hanya boleh hantar sahaja. Tak boleh melawat atau temankan di musim PKP ni. 

Baru check in dah terus buat ct scan. 1st time buat ni. Adik yang jaga bahagian ni pun sangat baik dan lembut aje bercakap. Satu-satu dia terangkan. Akan masuk sejenis macam pewarna tapi akan buat satu badan macam panas pedih gitu. Satu badan ok! Dia siap cakap ubat tu akan masuk dalam 30 saat dari sekarang!  Tengah menaip ni pun aku masih rasa debarannya...

Selesai buat ct scan, kena balik ward. Masa ni kena balik sendiri sebab nurse yang hantar dah balik ward dan tak tunggu. Sumpah masa ni aku tak ingat apa nama ward aku. Yang ingat tingkat 4 je. So aku pun redah jelah naik tingkat 4, lepas tu blur kat depan lift. Nasib baik ada nurse keluar dan aku selamba tanya, saya ward mana? Hahaha...mujur nurse tu perasan aku dah check in tadi...malu je masa tu. Sengih-sengih aku jalan masuk bilik. 

Baru duduk kejap, dah kena panggil lagi untuk buat scope. Masuk kamera dalam mulut untuk tengok dalam perut. Yang ni pun seram juga. Part ni aku kena tunggu lama, sampai tertidur-tidur nak menunggu turn. Prosesnya pun sekejap, 30 minit tak sampai.

Nurse akan spray ubat bius kat dalam mulut, tapi dia suruh kemam dulu sehingga diberitahu untuk telan. Bila telan tu, ya Allah...pelbagai rasa ada. Cucuk ubat bius kat tangan, dia kata rileks dan tidur, tak sempat nak tidur, zup zap dah selesai. Terus tolak keluar. Kau rasa....debaran aku pun tak hilang, dah siap!

Dah panjang sangat aku tuliskan, kenalah buat part 1 and part 2 ni. Lama dah tak buat kerja ni...hehehe...sikit lagi aku sambung ya. 

Untuk hari pertama tu, selesai semua procedure. Lepas makan tengahari doktor yang merawat aku tu datang jumpa. Explained semua test yang aku dah buat pagi tu. Cepat kan. Tapi....ada satu masalah pula dahhhh...

Masalah apa tu?? Tekanan darah aku naik sampai 200 lah pula masa buat scope tu.!!! Sis is not happy....terus dia rujuk ke pakar jantung pula. Haduiii...

Malam tu juga doktor pakar jantung datang terjah kat ward. Doktor ni brutal habis. Cakap aku kau! Dia membebel pot pet pot pet, aku dengar ajelah. Tak boleh blah bila dia cakap, 'ko tahu kenapa ramai orang melayu kena strok?' Sebab tak check darah tinggi kat rumah!  Ko beli mesin tu dan check tiap hari. Ko jangan datang jumpa aku tangan kosong!! Esok buat eco...Assalamualaikum...dia keluar gitu aje...Wowww doktor...malam tu juga aku order kat shopee!!

Boleh tahan panjang juga kan aku menulis kali ni. Terima kasih tau datang baca. Youtube channel aku dah subscribed belum?? Keluargayatizul, jangan lupa tekan butang subscribe ya.

Nanti kita sambung part 2 pula ya. 








04 Jun 2020

Hand Sanitizer

Assalamualaikum.

Harini hari yang ke 79 PKP.  Rasa-rasanya lepas ni sambung lagi tak? Tak kisahlah, yang penting kita mesti menang melawan virus covid ni!!

Jadi kita mesti terus kekal duduk rumah. Jangan bergerak kesana kesini. Kalau nak keluar rumah pun atas urusan yang penting sahaja. Keluar rumah jangan lupa pakai penutup muka aka mask tu. Guna hand sanitizer. 

Sekarang negeri selangor kalau pergi mana- mana kena scan qr code kan. Kalau siapa yang tak ada qr code tu kena tulis dekat buku. Pen tu hati-hati. Sebaiknya bawa sendiri dari rumah. Letak dalam handbag. Kita tak tahu siapa yang pegang sebelum kita kan. Kita berhati-hati saja. Kalau nak lebih selamat, guna qr code.

Tapi hand sanitizer tetap benda terpenting yang kena di bawa kemana-mana. Letak dalam handbag 1. Dalam kereta 1. Dekat rumah kena ada juga. Disebabkan pentingnya hand sanitizer ni, jom beli dengan akak hand sanitizer dari ephyra. 
Harga pun tak adalah mahal sangat. Mampu beli sangat tu. 
Yang ni sesuai letak dalam handbag. Bila pergi pasaraya, nak pegang troli, guna hand sanitizer ni dulu. Kan senang, size sesuai untuk bawa ke mana-mana.
Ada tawaran set kombo berbaloi. Jom dapatkan segera. Sebelum kehabisan. 

Terima kasih datang baca. Jangan lupa subscribe youtube channel akak ya, keluargayatizul.


27 Mei 2020

Salam Aidilfitri 2020

Assalamualaikum. 

Sekejap aje selesai sebulan berpuasa kan. Betapa cepatnya masa berlalu. Bulan depan umur aku pun bertambah. Dah nak hampir 50 tau...sapalah pula nak bagi aku hadiah kan kalau dah meningkat usia ni.

Harini pun dah hari keempat kita beraya. Duduk rumah aje ni. Tak ke mana-mana pun. Cuma raya pertama saja aku sempat beraya kerumah ipar duai. Lepas tu duduk bertapa dekat rumah. Sambung PKPB sambung WFH.  Kuih raya pun dah menyusut.  

Pagi raya pertama tu, aku ber'zoom' dengan kakak-kakak dan sepupu sepapat aku. Macam biasa akulah yang arrange dan invite diaorg untuk join zoom dipagi raya. Invite dah hantar awal-awal. Seawal 9 pagi kitaorg dh start zoom. Kiranya sehabis solat sunat aidilfitri tu terus zoom.
Walaupun diaorang ni selalu menyakitkan hati, tapi bila tak dapat beraya bersama tu terasalah juga kesayuannya. Mujur teknologi semakin canggih, dapatlah tengok muka diaorang sambil menunjuk menu pagi raya masing-masing.

Selesai berzoom dengan family aku, kita berzoom pula dengan family en suami. Lepas tu barulah kitaorang berfamily foto pula. 
Walaupun gambar tetap tak ada yang elok rupa parasnya, pasrah ajelah aku.
Ternyata anakanda Danial tidak memberikan kerjasama yang baik. Kita ubah kedudukan dia dengan abang Eimran pula. 
Ehhh...terlelap pula abang Eimran. Siapa yang harus disalahkan...kita tengok gambar yang lain pula.
 Kita cuba senget ke kiri sikit, Danial tetap memberikan post yang sama. Try ambik gmbar diaorang je adik beradik...
 Sama juga...dahlah...jom kita gi beraya jelah. Mak mengalah...tak kuasa nak membuang masa berlama-lama nak ambil gambar. 

Dahlah raya pertama dibenarkan sampai pukul 12 malam je. Selesai ambil gambar tu pun dah dekat pukul 12 tengahari tau.

Terima kasih pada yang masih sudi datang menjenguk blog aku ni. Mohon maaf zahir batin. Maaf kalau ada yang tertunggu-tunggu posting dari aku...hehehe...perasaan sangat kan. Ketahuilah bahawa nak menulis ni bukanlah sesuatu yang mudah. Perlu berikan sepenuh hati untuk memberikan penulisan yang baik.

Macam aku, aku cuba untuk tidak menggunakan bahasa pasar. Ada juga, tapi aku cuba kurangkan. Ok terima kasih sekali lagi.
Salam Aidilfitri maaf zahir batin. 

Psst...korang jangan lupa jenguk juga youtube channel aku ya. 'Keluargayatizul'. Yang penting jangan lupa tekan butang subscribe. Aku budak baru belajar, harap beri tunjukajar ya untuk aku perbaiki lagi youtube channel aku tu. 

Terima kasih
Related Posts with Thumbnails