21 Julai 2017

Danial is not well

As salam.

Tajuk aku omputih hari ni...

Ni gambar minggu lepas. Nampak tak pipi dia herot sebelah? Masa ni aku tanya sakit gigi ke? Dia kata tak sakit...ok fine. Sebagai ibu mithali, aku tetap bawa pergi klinik gigi yang terdekat. Walaupun jam dah hampir pukul 7 malam. Syukur klinik masih buka dan sudi nak bagi ubat antibiotik...bayar okey...tak ada yang percuma dah sekarang ni.

Lepas dua tiga kali makan, nampak susut sikit bengkak dekat pipi tu. Baru-baru ni masa aku ambil dia, dia duduk baik aje diam dalam kereta. Kebiasaannya akan kedengaran jeritan qaseh bergaduh dan marahkan dia. Tapi petang tu senyap aje. Lagi sekali sebagai ibu mithali, cepat aje aku perasan keadaan yang sepi tu...aku pun panggillah dia...

Ibu : adam

Adam : saya ibu...(dalam nada yang perlahan)

Ohhh...ibu is terkejut...

Ibu : adam kenapa?

Adam : adam sakit dekat gusi...

Ohhh adam...kesiannya ibu tengok pipi adam...membengkak balik...malam tu makan lagi ubat...aku rasa badan dia pun ada sedikit panas...

Esoknya terus bawa pergi klinik gigi. Kali ni doktor terus bagi 3 botol antibiotik...sebab hari sabtu nanti doktor nak cabut terus gigi dia...adam yang dengar nak kena cabut gigi sudah takut...doakan adam berjaya cabut gigi ya, hilangkan kesakitan gusi dia juga.


Ni gambar sebelum pergi klinik gigi.

Tu ajelah cerita adam yang sakit gusi. Semoga urusan dia dipermudahkan..

Terima kasih datang baca.

19 Julai 2017

Cerita Raya Lagi

As salam.

Tak habis lagi cerita raya aku. Rayakan sebulan.
image_0]
Ni cerita raya kedua. Buat sambutan harijadi mereka-mereka yang lahir di bulan June. Siapakah mereka? Tuan tanah sudah semestinya. Qaseh, anak saudara aku, shahirul, adra dan my brother in law.


Ni aku bergambar dengan kakak aku

sebelum kitaorang pergi beraya rumah sedara mara. Kenal ke sape tu?? Dia pun dah suam-suam kuku aje mengupdate blog.
Tahun ni bersyukur sangat sebab aku dapat beraya dengan nenek-nenek sedara yang semakin dimamah usia. Ada yang kenal kitaorang lagi, siap peluk cium, ada yang diam merenung aje...sedihkan...


Macam tahun-tahun sebelum ni, makngah aku memang akan datang juga beraya dekat rumah kitaorang walaupun adik dia aka abah aku dah tak ada.


Aku belanja gambar rendang daging kuala sawah yang kitaorang masak untuk raya. 4 kilo daging dengan 4 kilo santan. Menduga betul masa mengacau santan.

Itu aje cerita raya kedua aku. Teruk betulkan, orang dah nak habis raya, aku baru cerita raya kedua....hahahha...janji ada.

Terima kasih datang baca.

14 Julai 2017

As salam.

Boleh tahan lama jg aku tx update blog ni. Ni entry cepat dan pantas. Gambar-gambar raya kami sekeluarga. Layan ya..

Bukan senang nak dapat bergambar sekeluarga macam ni. Ini pun dah petang menjelang senja baru dapat bergambar. Itupun kat rumah adik ipar aku.


Ni pula sesi membuli anak sedara yang memang salam nak duit raya. Melampau sungguh diaorang...


Belanja juga gambar budak kecil dua orang ni. Cukup susah nak bergambar berdua. Ini gambar dah raya ke berapa aku tak ingat. Diaorang berdua ikut kakak sepupu dia bergambar so tak pasal diaorang kena bergambar berdua...oklah tu.

Tu aje update terkini. Terima kasih datang baca. Sebelum terlupa, selamat hari raya, mohon maaf zahir batin.

18 Jun 2017

Iftar @ Shah Alam

As salam.

Tengah semangat nak update blog ni baik aku up cerita berbuka di Shah Alam semalam. Aku tak plan pun nak pergi Shah Alam, sebab memang yakin jalan sesak sana sini. Tambah lagi hujan lebat petang semalam.

Aku berbuka dekat rumah maklong aku, merangkap besan arwah mak aku merangkap rumah mak mertua kakak aku. Gitewww...Ini kira pertama kali aku berbuka dengan diaorang. Sekaligus menziarah maklong aku yang tak sihat. Last aku melawat dia awal tahun hari tu. Kira dah lama sangat tak membuat kunjungan balas.


Kitaorang sampai dalam pukul 7. Sempat juga singgah bazar ramadhan yang dekat hospital salam. Seksyen berapa aku tak tahu. 'Kitaorang' tu adalah aku dan anak-anak, kakak aku dan lisa sepupu aku. Mujur berhenti kat bazar ramadhan tu, kalau tak malu juga datang lenggang kangkung.


Meriah berbuka ramai- ramai macam ni. Diaorang masak mee goreng, siakap stim, gulai lemak labu , sambal sotong dgn sambal belacan. Ada agar-agar dgn kuih sagu gula melaka.

Qaseh makan penuh semangat. Aku dah siap basuh pinggan, tengok dia elok aje duduk makan lagi...

Macam biasa, anakanda danial tetap tak dapat di kawal. Sekejap aje aku tengok dia dah laju mengayuh basikal. Siap nak tidur situ lagi...sabar ajelah...

Hampir pukul 9 malam kitaorg gerak balik. Tapi tak balik pun, menyinggah dekat pkns dulu. Plan asal nak pergi seksyen 7, tapi diaorang kata jemm teruk, kita batalkan terus dan ubah haluan ke pkns aje. Dekat pkns pun boleh tahan ramai orang, parking aku tengok sampai tgh jalan. Ramai lagi yang belum beli baju raya ya...aku beli anak tudung kak lopa aje. Yang lain cuci mata aje.

Dekat pukul 12 baru kita orang sampai kl. Tu pun tak balik juga, menyinggah mamak pula. Aku suruh budak-budak ni sahur terus. Pagi nanti memang tak terbangunlah...gila mengantuk dah...

Sudahnya aku tidur rumah kakak aku. Nak drive balik rumah dah mengantuk sangat. Plan lepas sahur nak balik, terlajak juga...

Tu lah sedikit cerita ramadhan aku.
Terima kasih datang baca.
Related Posts with Thumbnails