18 Jun 2017

Iftar @ Shah Alam

As salam.

Tengah semangat nak update blog ni baik aku up cerita berbuka di Shah Alam semalam. Aku tak plan pun nak pergi Shah Alam, sebab memang yakin jalan sesak sana sini. Tambah lagi hujan lebat petang semalam.

Aku berbuka dekat rumah maklong aku, merangkap besan arwah mak aku merangkap rumah mak mertua kakak aku. Gitewww...Ini kira pertama kali aku berbuka dengan diaorang. Sekaligus menziarah maklong aku yang tak sihat. Last aku melawat dia awal tahun hari tu. Kira dah lama sangat tak membuat kunjungan balas.


Kitaorang sampai dalam pukul 7. Sempat juga singgah bazar ramadhan yang dekat hospital salam. Seksyen berapa aku tak tahu. 'Kitaorang' tu adalah aku dan anak-anak, kakak aku dan lisa sepupu aku. Mujur berhenti kat bazar ramadhan tu, kalau tak malu juga datang lenggang kangkung.


Meriah berbuka ramai- ramai macam ni. Diaorang masak mee goreng, siakap stim, gulai lemak labu , sambal sotong dgn sambal belacan. Ada agar-agar dgn kuih sagu gula melaka.

Qaseh makan penuh semangat. Aku dah siap basuh pinggan, tengok dia elok aje duduk makan lagi...

Macam biasa, anakanda danial tetap tak dapat di kawal. Sekejap aje aku tengok dia dah laju mengayuh basikal. Siap nak tidur situ lagi...sabar ajelah...

Hampir pukul 9 malam kitaorg gerak balik. Tapi tak balik pun, menyinggah dekat pkns dulu. Plan asal nak pergi seksyen 7, tapi diaorang kata jemm teruk, kita batalkan terus dan ubah haluan ke pkns aje. Dekat pkns pun boleh tahan ramai orang, parking aku tengok sampai tgh jalan. Ramai lagi yang belum beli baju raya ya...aku beli anak tudung kak lopa aje. Yang lain cuci mata aje.

Dekat pukul 12 baru kita orang sampai kl. Tu pun tak balik juga, menyinggah mamak pula. Aku suruh budak-budak ni sahur terus. Pagi nanti memang tak terbangunlah...gila mengantuk dah...

Sudahnya aku tidur rumah kakak aku. Nak drive balik rumah dah mengantuk sangat. Plan lepas sahur nak balik, terlajak juga...

Tu lah sedikit cerita ramadhan aku.
Terima kasih datang baca.

13 Jun 2017

Tora Datang Lagi

As salam

Osah lama betul blog aku ni di tinggalkan kesepian. Nak datang jenguk pun susah.
Sekarang ni kita masih di bulan ramadhan, jadi aku mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa semoga amalan kita dibulan yang mulia ini diterimaNya. Dan semoga kita bertemu lagi di ramadhan akan datang...

Diam tak diam dah hampir 20 ramadhan dan kita akan berada di 10 ramadhan yang terakhir. Semoga puasa kita diterima olehNya.

Bila dah puasa tu tak sah kalau tak ada persiapan raya kan...ahkak dah siapkan baju anak-anak seawal cuti sekolah bulan tiga hari tu...Ahkak tak nak berebut-rebut masa bulan puasa ni. Ahkak is tak larat...Baju melayu dan baju yang konon nak pakai pada raya kedua, ketiga dan hari-hari seterusnya pun ahkak dah siapkan awal-awal. Yang tak siap lagi adalah baju kurung untuk ahkak dan anak-anak perempuan...promo 3 balang rm100. Gila ahkak nak tolak begitu aje...taklah kan.

Untuk rekod tahun ni, anakanda qaseh berjaya berpuasa penuh. Maksud aku penuh sehari bukan sebulan...setakat hari ini dia dah tinggal puasa 4 hari. Macam-macam alasan. Anakanda Danial juga berjaya berpuasa. Setakat ini baru tinggal sehari aje.

Untuk kuih raya, aku dah berazam tak nak ada pembaziran. Tapi setakat ini misi aku tak berjaya juga. Manalah nak berjayanya kalau yang menjual tu kawan-kawan sepejabat. Pandailah diaorang ni promo. Sedaplah...murahlah....3 balang rm100...gila tak beli...hahaha...

Hari pertama puasa hari tu, aku dan adik beradik yang lain dapatlah berbuka di kampung terchenta. Lepas tu tak balik-balik sampailah nak raya nanti...Anak-anak aku suka sangat bila cakap nak balik kampung...

Tu ajelah cerita aku setakat ini. Kalau ada kerajinan aku sambung lagi. Masa tu mungkin cerita rayalah pulak kan...

Terima kasih datang baca...

29 Mac 2017

Farm In The City

As salam.

Ada ke yang berminat dengan bantal hotel DAG? Kalau tak ada tak apa. Teruskan pembacaan...hari ini aku nak kongsikan cerita jalan-jalan cuti sekolah minggu lepas.
Dah lama tak bawa anak-anak aku ni jalan-jalan, almaklumlah ayah dia orang tengah sibuk sangat sekarang ini. Jadi marilah ibu 0bawa jalan-jalan Kuala Lumpur.
7
Kalau ikutkan dekat Kuala Lumpur ini pun tak habis lagi jelajahan kami. Muzium diraja tak masuk lagi, menara Kuala Lumpur tak naik lagi. Memorial Tun Abdul Razak tak pergi lagi...ehhh banyaklah tempat tak pergi.
Jadi hari Khamis lepas berangkatlah aku anak beranak ke Farm In the City. Lokasi dekat Sri Kembangan. Aku guna gps aje. Kalau ikutkan dari rumah aku senang aje.


Here we are.

Aku ambil family package. Harga 3 dewasa dan 2 kanak-kanak dalam rm148. Bunyi mahalkan...tapi nanti ada voucher discount untuk makan. Ada discount untuk mini zoo dekat menara KL. Dapat dua button badge. Ada lagi tapi aku tak ingat dah. Masa aku sampai ada rombongan sekolah, aku syak rombongan sekolah antarabangsa sebab semua anak mat saleh. Lagipun kalau sekolah keb tengah cuti sekarang.


Nanti kena pakai tag tu. Dah pakai ambil gambar macam aku. Bukti dah pernah ke sini.


Boleh dikatakan semua haiwan kat sini kita boleh pegang. Macam qaseh nak pegang ular tu...aku kat sebelah dah geli-geleman tau...ada juga haiwan lain tapi aku tak ingat sebab nama macam pelik-pelik aje. Macam ada satu tu macam iguana tapi nama lain. Nampak sama tapi bukan dia...gitewww..


Macam ni, adik beradik boleh bagi arnab makan...aku memang tak masuklah kan...ahkak is penggeli ok...cukuplah sibuk ambil gambar diaorang aje.


Kura-kura ni namanya Pink kalau tak silap. Dah berumur juga. Sebenarnya aku tumpang dengar penerangan untuk budak-budak antarabangsa tu...hehehe..


Ini peta kawasan. Agak luas juga. Memang berpeluh...banyak jalan banyaklah terbakar kalorinya. Ada kawasan buah-buahan juga.


Sebelum keluar dari kawasan ini, kitaorang mengisi perut dulu. Guna kanlah voucher yang dah termasuk dalam harga toket tadi. Kurang dalam RM20 juga kalau tak silap.
Untuk 4 orang makan. Alhamdulillah kenyang buat alas perut.

Dari sini kitaorang ke Menara KL pula. Tapi yang itu aku cerita dalam next entry ya.
Terima kasih datang baca.

Kalau ada yang berminat dengan bantal hotel murah jangan segan email aje aku-yatizul88@gmail.com.

20 Mac 2017

Bantal Hotel DAG

As salam.

Hari ini aku nak terus kepada tajuk yang aku nak promosikan.

Bantal hotel! Selalu kalau pergi tidur kat hotel macam best ajekan dapat letak kepala dekat atas bantal hotel...betul tak? Aku lah tu...Lembut gebu aje...rasa nak songlap satu bawa balik...tapi sumpah tak pernah buat ok..

Sekarang tak payahlah nak susah-susah pergi tidur kat hotel lagi...tidur dekat rumah pun boleh gunakan bantal hotel yang lembut gebu tu...tak caya?


Tengok gambar tu...tahu dah lembut gebu gebas kannn...murah pun murah. Mampu beli okey...

Kat mana nak beli tu?
Jangan susah hati lagi, cepat-cepat email kat aku...aku salah seorang ejen bertauliah...gitewwww...jangan duk ingat ejen Ali je ya. Aku ejen bantal hotel DAG.
Jangan tunggu lagi, cepat email aku. Kalau nak lagi cepat, watsapp aku kat 0163905282.

Terima kasih datang baca iklan tak berbayar aku.
Related Posts with Thumbnails