28 Disember 2009

Day 1@Langkawi





Pepagi lg suamiku and bro in law dah gi carik bfast. Masa kat sini kita org sewa dua keta, ramai tu 15 org sumenyer termasuk budak tenit. 1st stop kat Quay ni, full name aku tx ingat, ambik gambor berlatar belakangkan perahu layar, cantik pemandangan kat sini...




Lepas tu kita org berhenti kat satu lagi lokasi tepi pantai, bergambar lg. Kat sini Qaseh tx turun pasal dia dah tido. so tx ade gambar bersama Qaseh. Dr sini kita org zassst ke telaga air panas, tp aku tx tgk pun telaga air panas tu, mungkin dah pernah tgk sbm ni kot, tu yg tx ghairah sgt nk tgk lg. kat sini lam setgh jam jer lepas tu terus ke Galeri Perdana. Best kat galeri ni, 1st time aku masuk kat sini, padahal dah dua kali aku sampai kat langkawi tp tx pernah berkesempatan nk masuk. baru kali ni berjaya. tp penat nk jalan, besau giler...kat sini aku beli fridge magnet jer tuk kenangan.


Cuti2 M'sia@Langkawi






Tak tau cam ner aku nak mulakan citer percutian aku kali ni. Sehingga petang sehari sebelum bertolak ke utara, aku dan suami masih tx decide lg samada nak pergi or tidak. Tp yg pasti aku awal-awal lg dah apply cuti. Yasmin ngan Eimran tok sah cakap lah cam ner excited nyer nk gi ke Langkawi ni. Yasmin hari-hari dok tanya bile hari Sabtu? Betul ke kite nak gi Langkawi? Jauh ke Langkawi tu? and 1001 soalan, and yg paling kelakar dia pesan suh kejutkan dia kalau nk gi Langkawi. Gelak aku dibuatnyer...dan aku cakap kat dia,"ibu txkan tinggalkan anak2 ibu kalau ibu gi jalan tau!" Eimran mmg dah ikut mamanyer(kakak aku) beberapa hari awal ke Penang. So mmg janji akan jumpa kat Kuala Perlis hari Sabtu(12/12). Baju Yasmin, Danial and Qaseh dah siap cume aku tx masukkan dlm beg jer sbb kalau tx jd txlah ralat sgt. Baju aku and suamiku ajer tx siap lg.
Actually yg pergi bercuti ni 3 family dr side aku. Tu yg berat aje kot suami aku nk gi...Lam kul 10 mlm kot baru aku siap2kan baju aku and pepagi tu lam kul 6.30 pagi baru aku masukkan sume brg dlm beg.

Kami bertolak lam kul 8.30 selepas menunggu sorang lg anak sedara aku. Then kita org terus zasst ke Tapah, sorang lg kakak aku tunggu kat sana. Dr Tapah kita org konvoi terus ke Kuala Perlis cume berhenti makan kat mana ntah aku tx ingat tp sebelum sampai ke K.Perlis.Sampai kat Kuala Perlis lam kul 4.30pm and ferry ke Langkawi lam kul 5.30pm. Ferry tu bertolak ke Langkawi lam kul 6.00++. kita org sampai kat Pulau Langkawi lam kul 7.00++. Hari dah gelap, tunggu bro in law gi ambik kereta and discuss itu ini...kita org gi cari makan kat Padang Mat sirat. makanan sedap tp aku tx dpt nak menikmati pasal Qaseh dah merengek, nk tido and kepenatan kot, sian kat dia. Danial cam biasa tx tau nk dok diam, merayap dia, tx takut kat org langsung...

Lepas makan, kita org 'check in' kat our homestay. Letak beg aje lepas tu keluar ke Pantai Chenang. Jln-jln kat tepi pantai then balik ke rumah tumpangan tu lam kul 11.30. take turn nak mandi then zzzzzzzzzzzz

01 Disember 2009

Kenduri Tahlil & Doa Selamat 28/11/09

28/11/09 adalah hari ulangtahun perkahwinanku yg ke 10. pejam celik pejam celik dah 10 thn aku melayari bahtera ku ini...rasenyer baru je semlm kami menjadi raja sehari...hik hik hik...dah ompek anak den yo...happy anniversary to me and my lovely husband...terima kasih utk suamiku atas segala-galanyer, hanya Allah saje yg mampu membalasnyer. walaupun tx diucap dgn kata-kata tp dr lirik matamu aku tahu kau menyayangiku..cewahhh..betul ke? mmg kau tx pernah meluahkan dgn perkataan cukuplah sekadar perbuatan...aku mengerti sayang...eee goli den

sebelah malam nyer lak kita org buat kenduri tahlil dan doa selamat. tahlil utk arwah emak (semoga emak di tempat kan bersama org-org yg beriman) dan doa selamat utk eimran dan adli yg telah selamat di'korban'kan(khatan).1st time kita org masak sendiri tp for sure bukan akulah yg masak, kakak akulah yg masak, aku tolong hulur apa yg nak di masak jer... aku tx ambik gambar org lelaki yg tahlil kat serambi, kang dia org pelik lak...cukuplah gambar org pompuan kat dapur jer...

Aidil Adha 09


Danial with my sister dah pergi dulu tgk org sembelih lembu

me and qaseh dah siap...



26 November 2009

Dlm Pantang





aku ingat aku jer yg berpantang, kena potong pun ada pantang tau...eimran menjalani tempoh berpantang dgn jayanyer. tx byk kerenah, tp suke memerintah, bkn ngan akulah, yasmin yg selalu jd mangsa...sian amin...hari-hari makan bubur ngan ikan bilis jer, sanggup dia sbb nk baik cepat.
even masa aku bawa gi klinik tuk buat 'dressing'(betul ker ejaan aku ni)doc tu pun kata bersih jer, ni mesti pantang...mestilah doc tx ade saper nk jaga kat umah.
danial pun same nyibuk nk test tali tu, tu yg ayah dia ikat kan tu...hi..hi..hi...

Crocs


Actually aku mmg dah lama nak beli kasut cap ni, tp tiap kali nk beli ada jer yg tx kena, kadang tu tx ada size, selalunyer tx ada size lah, klu ada pun aku tx kenan ngan kalernyer. tp skrg ni kasut ni dah berlambak jual merata tpt, cam kat tpt aku ni, kat pasar mlm pun ada. hr selasa lepas aku dah nekad nk beli gak kasut cap ni, (sbb InsyaAllah bulan depan aku nk gi cuti2 m'sia lg), jauhlah sikit tu pasal kena beli yg cam ni.
kat pasar mlm ni ada 2 gerai yg jual kasut ni, yg 1st tu elok jer cantik dia susun, yg lg satu tu dia lambakkan ajer and harga pun oklah. surelah aku gi yg murahkan,namapun dah ada pilihan,tp tulah bila tanya size sume tx ada, bengang tul aku...patah balik kat gerai yg 1st td,pun same tx ade size gak and bla..bla..bla...dia explain naper tx ader size..(ade aku kisah..)bengang lg aku, gi balik kat gerai no 2 td...yasmin and danial mmg ikut masa ni, and danial lak masa turun keta mmg tx pakai kasut, penat aku nk dokong dia, since dah murah aku sambar jer lah kasut spiderman utk dia(gambar luper nk snap) and yasmin lak cube kasut yg kat atas tu, dia siap cakap lg,"bu, selesalah pakai kasut ni". aku pun belikanlah tuk dia sekali. utk aku...????korbani..korbani....
ooohhhhhhhhhhh tidakkkkkkk.............


ni aku punyerrrrr....



Potong

Hari ahad nyer lak, aku lah pulak ke kl sbb d day b4 tu, anak2 aku ikut kakak aku balik kl. eimran nak berendam kat swimming pool kasi 'kembang' sikit. tgh hari nyer kite org jejalan kat ampang point, dah lama aku tx gi sini...ni pun pasal eimran nak load game kat psp dia...leceh lah...slow bangat nk load kat sini. petang tu lak...taraaaa....eimran kena potong, sembelih, chunat dan sewaktu dgnnyer...memula tu kam main lg manten jer, bile dah spi kat pusat pemotongan, gabraaaa...aku lak yg nebes sama...tak tau nk citer cam maner, tgk jelah gambar2 yg sempat aku klik-klik masa aku nemankan dia kat dlm bilik operasi....

Santai


Sabtu lepas, kakak aku sesaje ajak kitaorg gi lunch kat McD. All the way from KL nk lunch kat McD nearby tmn aku ni. sebenarnyer mcd ni baru bukak, aku pun baru pestaim gi...sian kan...punyerlah ramai org, nk cari tempat duduk pun susah..aku ingat aku jer yg tx masyak, ramai ropernyer sekaki ngan aku....

18 November 2009

Anak-anakku I



Yasmin with Danial. dua org ni boleh kamcing tp dlm masa yg sama boleh gaduh jgk. yasmin always mengalah ngan adik dia ni. pernah sekali tu, yasmin bergaduh ngan eimran and danial dtg lepok kat abg dia eimran...kira nak tlg kakak dia lah tu...eimran ngan danial mmg tx boleh ngam, danial mmg menggeram ajer kalu tgk abg dia ni. tx per lah bang, tunggu qaseh besar sikit nnt dia gang ngan abang ya...

yg best nyer kalu ayah dia org gi kedai, mesti danial ajak yasmin sekali, "min, jom kut.." bab makan tetap kedekutttt...danial ni nampak jer kurus, mkn boleh tahan gak, jgn saper-saper ambik makanan dia, di campaknyer nnt makanan tu...ikut saperlah tu ya????

Anak-anakku


Adalah satu hari Ahad yg mulia tu(aku dah tx ingat bile), husband aku keje, so tinggallah aku ngan anak-anak aku kat umah. Malam tu masa nk solat maghrib, aku dah pesan kat eimran suh dia sembahyg jg. yasmin pun nak sembahyg jg, tp nk jemaah ngan abgnyer. dia org ni lepas ngaji ada sembahyg jemaat isyak kat tpt ngaji tu, tu pasal lah yasmin nak sembahyg jemaah. tp aku guide jglah masa dia org sembahyg ni. eimran ok jer, baca pun plan ajer, bila habis fatihah, yasmin siap baca 'amin' punyerlah kuat lebih kuat dr imam baca. aku yg terkejut terus cakap 'hish, perlahanlah sikit'. masa eimran baca surah lak, yasmin baca fatihah punyer lah kuat sampai eimran kena ulang berkali-kali nak baca surah, terganggu... makmum baca kuat sgt. masa rukuk yasmin baca tasbih tu ok tp masa sujud tersalah baca, biler aku betulkan, dia blh lak cakap 'eh salah!'. memang aku nk gelak dah masa tu, tp kang tx habis dia org sembahyg. Nilah anak-anak aku, nanti dah besau biler baca aper yg ibu tulis ni mesti gelak punyer....
a href="http://1.bp.blogspot.com/_b2OO7VWXngY/SwOs8HmzY7I/AAAAAAAAALk/iWzn2BwY9PA/s1600/IMG_0004.JPG">


Cuti-cuti M'sia Part I

Kenapa aku tulis part I? hi hi hi...akan ada part II...tungguuuuu...
part I ni kita org gi pd jer...sajer nk rilek rilek...tp aku ingat lagi masa arwah abah aku meninggal 2001, kita org sefamily ke pd jg, duk kat hotel yg sama aku duduk hari tu. tahun ni 2009, mak aku lak meninggal, aku kesini lagi dan duduk hotel yg sama...cume kali ni tx ramai family member yg join. kite org gerak lambat dr rumah sbb driver kerje, spi pd lam kul 7.30 mlm. dinner malam tu buat steamboat, tp kuahnyer krg kick lah yang... on d way ke pd tu, masuk town s'ban tp mujur tx jammed sbb mlm tukan nak meraikan kemenangan NS dlm piala M'sia. lama tu tunggu nak bawak balik nogori...gambars akan aku load kemudian pasal memory kad kat lam kamera lg.

yasmin dr mlm lagi dah pesan suruh kejut pepagi nak gi mandi kolam, bukan laut tau..kolam jer..tx kan lah dah dtg jejauh ni ibu tx kezut kan..hish apalah anak aku ni...budak-budak ni enjoy sakan...aku tx kuar pun, sambung zzzz ngan qaseh.kakak aku yg bawa dia org gi mandi kolam...lepas mandi manda sambung lg steamboat. kul 1.00pm kita org chow dr pd.

singgah kg pasal kakak aku tu korbani thn ni, so nk gi byr duit kat tok sedara.lama gaklah kita org lepak kat umah tok sedara aku ni. anak dia sekepala ngan kita org tu yg asyik kutuk mengutuk jer tu...dapatlah makan ikan baung + bubur kacang. hari pun hujan sdp jer makan bubur kacang.

lepas tu kita org singgah umah mak chu aku kat senawang lak. aku pun tx tgk-tgk dia sejak dia jatuh kat lake garden hari tu.sian dia...makan lg. ada cekodok ikan bilis cicah ngan sambal petai lg, popia goreng & teh. sok..sek..sok..sek ngan dia adalah lam sejam lebih gitu gerak ke umah kakak aku kat mantin lak. called dia tx ada kat umah kuar hantar anak dia balik hostel. aku nak singgah sbb nak ambik marsmallow yg aku kirim kat dia minggu lepas. dah meleleh air liur nak makan marshmallow ni...mmg best...aku order rm 10 lam dua plastik. satu plastik dah habis dlm kete lagi...

lepas tu kita org terus balik umah memasing..penat ooo...esok kije...

Qasehku...


Sabtu lepas baby qaseh dah 5 bulan. cepat betul masa berlalu....kebetulan aku ngan kakak2 aku gi cuti-cuti m'sia part 1 kat pd. dua tiga hari sebelum tu aku ngan husband aku bawak qaseh gi injection. terkejar-kejar kita org takut klinik tutup. gerak dari rumah lam kul 8.15, klinik tutup kul 8.30. cepat-cepat aku call klinik suh tunggu. kesian kat qaseh masa kena inject tu dia terkezutttt...tp tx nangis pun. nurse kat klinik tu plak yg terkezut sbb dia tx nangis.kuat nyer baby ni...cam tulah anak ibu..good girl..

Dah bertahun aku gunakan khidmat doktor kat klinik ni, semenjak eimran lg, tp langsung tx pernah dpt aper-aper free gift pun...hari tu lepas injection, aku nampak ada parents ni dpt free gift...aku pun aper lg terus tanya...'naper dia dpt sy tx dpt?' 'ala kakak, sorilah...nanti sy kasi ya...' dia org ni klu tx tanya jgn harap lah nak bg.pilih orglak.ni yg nak marah ni...so dpt lah aku susu annum + diaper huggies + beg kecil.oklah tu....

ni antara gambar qaseh yg sempat aku klik klik kalu tx ada koje...utk tatapan aku, dia dan kami jugak....

11 November 2009

Danial...Danial...Danial


Aku tx tahu lah naperlah dia ni lasak ya amat...tx tahu duduk diam. Dia kalau demam aje diam...jd aku tahulah tu klu dia diam ade yg tx kena. skrg ni dia suke giler tgk citer power rangers. tv kat umah aku tu dia ajer yg conquer nk tgk fav movie dia tu. siang malam tx ada chance org lain nk tgk. eimran ngan yasmin pun baik jer mengalah ngan adik die (camtulah anak ibu...) kalau citer tu dah ulang 10x and dia agak-agak dah bosan nk nengok, mulalah dia sergah qaseh lak.sian kat qaseh terkezut tgh tido. masa ni laju je aku tangkap and peluk dia kuat-kuat, pas tu die pun tunjuklah skill berlawan cam power rangers dia tu..eeeh geram tul aku ngan budak sorang ni.




lg satu kalau tx dpt apa yg dihajati mulalah nak baling sumer brg yg dpt dicapai dek tgn dia. kalau aku marah kat dia lg dibalingnyer brg, silap haribulan qaseh di tepuknyer. kadang kadang kalau eimran & yasmin ada dekat pun di belasahnyer sekali...tu kalau dia betul-betul naik hangin lah tu...

ayahnyer lak layan jer bile dia mintak cd power rangers tu.pantang keluar ade jer nak beli cd. klu ngan aku, harap maaflah ya...tx layan punyer.

09 November 2009

Sebenarnyer muffin tu aku buat sbb yasmin sibuk nk buatkan bday kek utk makngah nya aka mamanyer. ada hati lagi tu nak buat kan kek powerpuff girl.nak tergelak aku dibuatnyer. dia ingat ibu dia ni tx ader keje lain...dok kat kedai kek apa....tiap kali aku talipon mesti dok ingat kan sampai naik tension aku...last sekali aku dpt idea buat instant muffin ni.

tapi yg sadisnyer, microwave aku rosak lah pulak masa nak bakar tu. tp husband aku selalu ada idea bernas, terus dia kukuskan muffin tu.. tu yg naik gebus tu...rasa tetap maintain...boleh try yg rasa cekelat lak lepas ni. sampai tergolek dok muffin tu nak suh posing...

04 November 2009

Instant Muffin



Sakit mata

Hari ni aku mc since semalam sbb sakit mata.yg memula kena baby qaseh tp sebelah mata je.esoknyer terus aku ngan husband lak yg kena.dua belah sekali.tp syok dua-dua dpt mc 2 hari....qaseh nyer mata dah ok.aku jer yg masih merah lagi.

td masa nk gi sekolah eimran pun kata mata dia cam gegatal je...jgn lah kena kat dia lak.minggu ni dah sibuk exam.skrg ni sek agama.sek keb, selang sehari exam..

30 Oktober 2009

Cerita-ceriti

Tengoklah tu...baru nk rajin berblog ade jer halangan...
tu yg selalu membantutkan hati aku nk mengupdate blog ni.

Minggu lepas tiga org anak aku demam dr Yasmin yg batuk-batuk,
Danial yg demam and baby Qaseh pun kenalah berjangkit ngan abang
and kakak dia ni.Alhamdulillah skrg ni semua dah ok. Walau pun
demam sempat gak kita org gi mandi-manda tp bkn kat pool, kat sg aje.
save budget...berendam dlm sg terus baik demam Yasmin and Danial.
Qaseh tu tx derlah aku rendam...Cerita ttg Qaseh, sian dia, kecik-kecik
dah kena 'asap' sbb batuk yg teruk, then kahak tx lepas keluar...tu yg
kena 'asap' tu...

Ahad lepas (25hb Oct)aku balik kg.Tgk org naikkan batu nisan utk arwah emak yg
meninggal 25hb May yg lepas.Sampai kg terus gi kubur sbb org yg buat batu nisan tu
dah tunggu kat tanah perkuburan. Lam kul 12 lebih dah siap, kojap yo...lepas tu adalah buat baca doa kecil-kecilan antara kita org adik beradik. Makan mee hoon goreng jer ngan rojak yg disponsor oleh mak chu.

Seblm balik Kajang, kita org singgah lg sekli kat kubur. Al-fatihah utk mak and abah...

09 Oktober 2009

Testing 123...

Saje nak berkongsi cerita ttg kehidupan kami sekeluarga disini.bukan tujuan

nak menunjuk atau membangga diri, sekadar catatan yg ntah aper-aper saje

utk kenangan anak-anak aku bila dia org dah pandai nak berblog jg.nnt tx lah

aku ni ketinggalan or dikata buta IT.
Related Posts with Thumbnails