17 November 2015

Hari Graduasi dan Kecemerlangan Pasti


Hari Ahad lepas adalah Hari Graduasi Tadika Qaseh.  Tamat sudah pembelajaran Qaseh di sini dari umur dia 4 tahun lagi.  Alhamdulillah seawal 5 tahun Qaseh dah boleh membaca dan mengira.  Tahun depan qaseh akan melangkah ke sekolah kebangsaan pula.  

Majlis bermula dari pukul 8 pagi katanya.  Tapi aku dah biasa dan dah tahu sangat, tak adanya nak mula pukul 8 pagi tu...Aku keluar rumah pukul 8.15...tapi rasa bersalah tu tetap ada jugalah.  Bagai di jangka..ada aje ibubapa yang datang hantar anak pukul 9!!
Aku ni dengan tak bersarapan lagi, bertahan sampai pukul 11 baru makan.
Majlis hanya bermula pukul 9 lebih...

 Qaseh tengah beratur menunggu giliran nak naik pentas
 Ni aje gambar yang aku dapat ambil... Jadilah ya qaseh
 Persembahan nasyid oleh pelajar 6 tahun.  Qaseh tersenyum-senyum aje masa nyanyi.  Qaseh praktis nyanyi kat rumah melalui youtube...hebat budak sekarang kan...

Lepas dapat aje skroll tu, aku terus ajak balik sebab nak pergi kenduri kat ampang pula. Tapi aku sempatlah sarapan dulu...lapar tuu...apa-apa hal, perut kena isi dulu kannnn..

Terima kasih datang baca.





19 Oktober 2015

Jalan-jalan cari makan

As salam.

Nampak gaya macam sebulan sekali aje aku mengupdate blog ni.  Kesian kat diri sendiri.  

Aku nak cerita pasal semalam.  Kalau hari Ahad, aku suka tengok TV3 yang Jalan-jalan cari makan tu...dahlah on air pukul 12...tengok makanan, haruslah lapar lepas tu kannnn...Semalam Naz tu terjah rojak ayam sg kantan...so hari ni aku tengok view blog aku cecah ratusan...uhuk...uhuk...terima kasih jalan-jalan cari makan...Lepas ni aku kena merajinkan diri lagi untuk jalan-jalan sambil makan...hahaha.

Ramailah yang serbu rojak ayam sg kantan tu ya...Alhamdulillah murah rezeki tauke rojak ayam tu...harga memang berpatutan.  Lepas tu, aku pula terliur tengok Naz makan bubur nasi johor kat cafe Betty Rahmad tu...bubur je pun boleh terliur kannn...Huiihhh sedap makan dengan kangkung goreng belacan!!! Menurut Betty, dia suka makan bubur tu kalau pergi ke Johor.  Tapi sayangnya kat KL ni tak ada...Aku terus tengok en suami, almaklumlah dia kan orang johor, lepas tu selalu outstation kat johor.  Dia kata memang sedap makan bubur tu dengan kangkung goreng belacan...hahhhh merembes dah air liur ni...masak bubur, nanti malam ni saya masak kangkung goreng belacan...yahuuuu...

Petang tu, berangkatlah aku anak beranak ke kedai belakang rumah...membeli kangkung-bahan utama, kacang tanah, belacan, lobak asin, telur masin dan jajan anak-anak bertuah aku.  Balik terus buat bubur...goreng kacang, potong lobak asin.  Lepas maghrib siap semua...memang sodap makan bubur nasi kalau ada bahan-bahan or lauk-lauk tu...rasa macam nak buat lagi.  

Ikan bilis dan bawang besar tu kita orang saja tambah sesuka hati.  So kalau ada yang nak makan bubur betty tu carilah kat jalan riong kalau tak silap aku.  Kalau rajin macam ahkak, masak sendiri aje...

Terima kasih datang baca...tengok gambar tu pun aku dah teringat-ingat kat kangkung goreng belacan...tak kisahlah walaupun kangkung naik harga!!!!

06 Oktober 2015

Cerita aku

As salam.  

Lamanya tak menulis.  Dah tak tahu nak tulis apa.  Masak pun yang biasa-biasa aje.  Dah selalu duk ulang masak yang sama aje.  Tapi kat dalam hati teringin sangat nak menulis juga...Sekarang ni pun aku dah jarang sangat nak ambil gambar-gambar makanan semua tu.  Sebab utama tiap kali nak ambil gambar, battery dah low.  Sudahnya makanan pun habis.  Kalau keluar makan kat luar pula, abang eimran dengan ayah dia selalu aje buat muka bila aku suh tunggu jap nak ambil gambar...kadang diaorang laju aje ambil makanan...hahaha...

Lupa pulak, minggu sebelum raya haji hari tu, aku try test buat kuih serimuka...aww maluuu...dah tua-tua ni baru nak belajar buat kan...ini pun sebab kuih tu kegemaran anakanda Danial.  Dua hari berturut-turut aku buat...sabtu ngan ahad.  Pulut memang dah siap beli lama...kononnya hari tu nak buat pulut kuning masa Yasmin khatam quran.  Tapi tak jadi...tak ada keberanian nak buat pulut kuning.  Jadi memandangkan dah ada pulut tu, aku google aje cari resepi kuih serimuka.  Adalah dua tiga resepi yang nampak simple. Antaranya resepi sheila rusly.  tapi masa buat aku guna resepi orang lain pula.  Next mungkin boleh cuba resepi sheila pula.  

Ni gambar dah potong...sebab gambar yang belum potong ada sedikit hodoh.  Tapi macam biasa anak-anak aku excited habis bila mak dia orang berjaya buat kuih ni.  Panas-panas tu juga di suruhnya potong.  Maknya pun teruja juga...aku follow satu-satu resepi ni...Alhamdulillah menjadi sedap...rasa nak lompat bintang...
Ni pula aku buat the next day tu...ambil gambar tepi .  Yang kelakarnya, tengah kukus aku tengok api dapur dah sayup-sayup aje...siap doa tu tunggu sampai masak kalau nak padam pun...Yang ni bahagian tengah hijau tu tak berapa keras lagi...tapi sebelum kukus memang kena masak kan dulu bancuhan hijau ni...so kira masak lah tu kan...Yang ini pun habis licin.  

Hari tu Yasmin tengok ada lagi sikit pulut, dia dah hint suruh buat lagi kuih ni. In Sha Allah aku akan buat lagi kuih ni...practice make prefect kata kawwww....

Ok tu aje cerita kali ni.  Jenuh juga aku memikirkan ayat skema nak cerita kat blog. Mujur ada gambar kuih serimuka aku tu...ngeh...ngeh...

Terima kasih datang baca.

31 Ogos 2015

Selamat Hari Merdeka


Tanggal tiga puluh satu
bulan lapan lima puluh tujuh...

Asal bulan lapan aje mulalah nak nyanyi lagu merdeka ni kan
Bendera pun banyak di jual di kedai-kedai
Yasmin siap letak bendera kat meja sekolah...
Satu kelas letak bendera...wahhh mesti menarik kan
cikgu kelas dia tak ada pula wapps gambar 
Kalau ada mesti ibu yasmin dah share kat sini...

Tahun ni genap 58 tahun kita merdeka!!
Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Minggu akhir bulan Ogos ni biasanya sibuk dengan 
raptai hari perbarisan...aku tak pernah lah masuk apa-apa acara
sempena menyambut hari kemerdekaan ni...
tapi tahun ni anak sedara ada ambil bahagian dalam
acara kompang katanya...Nanti kita tengok kat TV ya...
Kalau nasib baik masuk suratkhabar...hahaha...
Selalunya kalau time raptai ni, dari office aku boleh dengar
dan lihat dengan jelas helikopter dan jet pejuang buat 
lintas hormat...tapi hari Khamis lepas aje aku dengar
sekali bunyi jet pejuang...bila intai kat tingkap nampaklah
3 ketul aje jet pejuang...awat sikit sangat ???
ohhh jimat kos kot...jimat duit minyak...

Apapun...selamat hari Merdeka...saya bangga menjadi 
anak Malaysia!

Terima kasih warga Malaysia yang sudi datang membaca
coretan saya..hahaha...

29 Ogos 2015

Smooth Chopper

 Mari rapat sikit...kot boleh zoom gambar tu zoomlah ya...nak kongsi kan kat sini betapa bestnya gadget baru aku ni...alahaiiii sejak ada benda ni tak payah lagi susah-susah mengetuk lesung batu...mengganggu ketenteraman seisi rumah tau...Smooth chopper ni rileks aje buat kerja...tapi awas ya...blade dia tu tajam menikam okey!
Lepas ni bolehlah buat sambal belacan, tempoyak colek...ehh macam-macam lah lagi...masukkan semua bahan...lepas tu kita tarik aje...boleh aje kita tarik sambil tengok tv...tak adalah nak terabur merata terkeluar bawang-bawang tu atau terpercik cili api masuk mata.  
Nilah hasilnya.  Senang sangat kerja-kerja memasak kat dapur sekarang.  Boleh aje minta anak-anak tolong blend kan bawang-bawang ni semua sambil kita buat kerja lain.  So aku rasa smooth chopper ni harus ada di setiap dapur rumah awak-awak semua...

okey...nak order kenalah roger cepat-cepat ya.  Tak menyesal belilah...
Terima kasih datang baca.  Sempena nak merdeka ni, semangat pula nak mengupdate blog.  Kalau tak sunyi sepi aje kannnn....

28 Ogos 2015

Harijadi Abang


Harijadi anakanda Eimran dah lama berlalu.  Haruslah emaknya update cepat-cepat sebelum dia berbunyi.  Tahun ni genaplah umur abang 15 tahun.  Bermakna abang bakal menghadapi peperiksaan yang agak besar.  Tapi nampak sangat abang rileks berlebihan...
Apapun ibu tetap doakan abang berjaya di dunia mahupun di akhirat.  Semoga abang menjadi anak yang soleh.

Terima kasih abang kerana selalu meringankan kerja-kerja rumah ibu walaupun kena di ingatkan selalu...hehehe...Abang sangat bertanggungjawab masa ketiadaan ayah.  Menjadi tugasan abang untuk jemput adik-adik balik dari nurseri. Mula dulu abang bersungut juga, tapi sekarang tidak lagi...

Pesanan ibu...Jangan suka sakitkan hati Yasmin...jangan suka menyakat qaseh.  Yang penting jangan cepat naik darah dengan Danial...Paling penting sekali...JANGAN TINGGAL SOLAT.  

Tahun ni tak ada hadiah untuk abang...sebab nilai ringgit jatuh.  Tapi jangan risau, setiap kesabaran itu pasti akan membuahkan hasil yang tidak di sangka-sangka.  Abang hanya perlu tingkatkan usaha, pasti akan ada sinar di penghujung perjalanan abang nanti. Cewahhh teror pulak mak kau kannnnnnnnnn...

Apapun Selamat Hari Lahir abang...biar lambat, biar tak ada hadiah...yang penting ingatan dan doa ibu untuk abang sentiasa mengiringi setiap langkahmu...

Dah kenapa aku skema sangat hari ni...hahaha...Terima kasih datang baca.

20 Ogos 2015

Qaseh

Dialog pagi ini :

Qaseh : ibu, kenapa mak long ayah tu baik? (Merujuk kepada kakak kepada en suami)

Ibu : memanglah mak long baik. Kenapa aceh cakap macam tu?

Qaseh : ya lah...dia bagi macam-macam makanan kat kita (iaitu jajan)

Ibu : hahaha...(gelak besar aku pagi-pagi ni) habis tu mak long ibu tak baik ke? (Merujuk kepada kakak aku)

Qaseh : baik sikit aje...sebab dia suka cakap abang aceh bangla( sambil tunjuk kat danial)

Ibu : ( lagi kuat aku gelak...jujurnya dia)

Kepada mak long ibu...jangan sentap ya....

Terima kasih datang baca...

posted from Bloggeroid

10 Ogos 2015

Cerita Ahad Lepas

Tragedi sangat petang ahad lepas...ceritanya bermula begini...hahaha...skema sangat
Petang-petang sabtu or Ahad memang sangat dinantikan oleh anak-anak aku ni...tak lain tak bukan nak mengajak pergi ke tamanlah...memandangkan sebulan puasa hari tu tak ke taman pun, jadi aku dengan baik hatinya offerlah kat dia orang pergi taman petang sabtu tu lepas majlis khatam al-quran yasmin.  Tapi petang tu, hujan lebatlah pula...so offer tu di tarik balik...dan di cadangkan pada petang ahad pula.  Dan kebetulan hari ahad tu cuaca sangat cantik, dapatlah dia orang ke taman.

Aku yang nak exercise sebenarnya...almaklumlah dah makan macam-macam...exercise satu pun tak ada...bukan nak berlari sangat pun, sekadar jalan kaki keliling taman permainan tu aje...yasmin di tugaskan memantau qaseh dan danial.  Danial pun tak adalah di pantau sangat, sebab dia sibuk mengayuh basikal...


Happy aje kan, bila kehendak hati berjaya di laksanakan...sampailah bab nak ajak balik...
Biasalah tu...tak nak balik...tak puas nak main lagi...ok, ibu bagi 5 minit lagi...cukup time kita balik...masa nak balik ni lah tiba-tiba danial kata dia tak larat nak jalan...amboiiii tadi sakan mengayuh basikal, sekali bila nak balik tak larat pula ya...aku pimpin dia sambil jalan sampai melintas jalan...tiba-tiba dia mencangkung kat jalan...nak tak nak aku dukung juga dia...sambil tu mulut membebel kat dia juga...sekali aku tengok mata dia tertutup dan bibir dia dah putih pucat...aku apa lagi...laju-laju lari balik ke rumah. Tapi masa ni tak panik sangat...siram air dan panggil dia...dia buka mata...bagi minum air...oh ya...masa ni jiran sebelah pun datang tolong panggil dia...tak bagi dia tidur...

Bila dia dah sedar, aku papah bawa masuk rumah...masa nilah aku panik giler...bila aku duduk kan atas kerusi, dia langsung tak buka mata...aku sapu air kat muka pun dia tak bangun...panggil pun tak respon nak buka mata...nampak macam dia sedap sangat tidur...tapi kenapa nak tidur pulak time ni kannn...aku dah selebat-lebatnya hujan...
tapi yang 3 orang lagi tu ingat danial main-main...almaklumlah dia kan drama king.  abang eimran geli-geli kaki pun dia tak respon. qaseh duk cucuk kat pinggang pun dia tak respon...yasmin called ayah dia bagitahu danial tak sedar...mungkin dengar aku menangis, laju aje bapak dia balik...terus bawa pergi klinik dalam keadaan yang tak sedar tu...Doktor terus bagi oksigen...baru dia buka mata...
Bila buka mata pun dia macam terpinga-pinga aje...pandang keliling...nak pastikan kat mana kot.  Aku panggil dia, dia pandang aje.  Lepas tu mata melilau pandang keliling lagi. Aku ada rasa cuak juga di situ...Aku suruh sebut Allah...dia sebut.  

Doktor kata mungkin dia pitam, sebab check perut dia banyak angin...tapi Doktor tetap nak refer ke hospital untuk further check up.  Lagipun ini pertama kali berlaku.  So lepas tu ke hospital kajang lah kita...

Masa kat emergency, doktor terus buat x-ray, ECG dan ambil darah.  Semua tu ok tapi doktor still nak pantau dalam masa 24 jam.  so bermalamlah kami di hospital.
Alhamdulillah masa kat hospital Danial sihat-sihat aje.  Tak ada beza langsung time sihat dengan sakit...sempat juga pow aku kat kedai hospital tu...nak kereta mainan.  Sebab admitted, aku layanlah juga...
Ni gambar Danial tolong bapak budak tu nak bagi ubat...anak dia duk jerit tolong...tolong...hahahaa...pandai sangat adik tu...terus danial datang tolong pegang kepala dia...memang seksa nak bagi budak-budak kecil makan ubat kan...aku dah merasa tu dulu zaman abang eimran.

Tu aje cerita kali ni.  Harapnya Danial akan baca kisah ni.  

Terima kasih datang baca.

07 Ogos 2015

Majlis Khatam Al-Quran dan Rumah Terbuka

Majlis ni berlangsung hari Sabtu lepas untuk Yasmin dan kawan-kawan yang sama mengaji dekat nursery.  Seminggu lagi dia dah sibuk suruh beli bunga telur dengan pahar tu. Bunga telur tu aku beli kat Mydin aje.  Sebab dia perempuan, aku beli yang kaler pink.  Telur tu aku rebus hari Jumaat malam.  Tak pernah buat kerja keras tangan ni, terhegeh-hegeh mengikat telur tu dengan benang.  Esoknya tu sambung ikat dengan dawai.
 Punyalah bersemangat dia nak pergi nursery petang tu, tak sempat nak bergambar kat rumah...bergambar di jalanan aje.  Aku tempah pulut kuning sebab aku mengaku aku tak pandai nak mengukus pulut.  Lagi pun aku punya pengukus kecil aje...tak sesuai nak kukus mengukus ni...takat nak kukus kuih pau 4 ke 5 ketul boleh lah.
Ada dalam 8 orang yang khatam quran beramai- ramai ni.  Budak lelaki dalam 3 orang selebihnya semua perempuan.  Aku rasa ni baru pertama kali kot pihak nursery ni buat majlis seumpama ni, sebab aku ada interview sorang budak yang khatam sama yasmin ni, dia kata dia dah lama habis baca quran, tahun lepas lagi.  cuma majlis khatam baru buat baru-baru ni...
 Pihak nursery baik hati menyediakan cenderahati untuk anak-anak yang dah khatam al-quran ni.  
Yasmin dapat sehelai blouse dan tudung.  Terima kasih ummi!  Pesanan untuk yasmin, ummi suruh jangan berhenti membaca al-quran.  Lepas ni belajar tajwid pula.

Selesai majlis khatam ni, ada majlis rumah terbuka pula kat nursery ni juga.  Memang tiap tahun ada majlis rumah terbuka kat sini.  Aku baru 2 tahun ni menghantar dia orang kat sini, so dua kali lah menghadirkan diri.  

Selesai kat sini, ada lagi satu jemputan rumah terbuka kat kejiranan aku ni.  Rumah kawan Eimran juga.  1st time aku pergi rumah kawan dia ni...dari luar dah cantik aku nengok kan rumah dia...kat dalam lagilah...english style gitu...makanan pun not bad. Ada sate minang, mee bandung, tepung pelita...ehhh macam-macam lagi lah...so kiranya hari tu kalau tak makan malam pun tak apa...tapi petang tu hujan lebat...biasa kalau hujan ni perut mesti lapar kan...anak-anak aje yang makan malam.  Aku dah tak boleh nak masuk dah...

Tu aje cerita hari sabtu lepas.  Terima kasih datang baca.

24 Julai 2015

Raya 2015

Tiba-tiba post pasal raya...tak ada story pasal puasa...shopping raya...baju raya segala, terus lompat cerita raya.  Biasalah tu ya...

Tahun ni aku cuti awal, dua hari sebelum raya aku dah balik kampung.  Semangat sangat kan...Sehari sebelum raya, adalah hari paling sibuk...nak masak rendang, rebus nasi impit..ehhh tu semua sama ngan korang juga kannnn...tapi kita orang ada extra sikit...hari tu juga sibuk cari mesin basuh...hahaha...paksa juga hantar hari yang sama.  Astro pun sama.  kalau tak ada astro...tak tahulah nak kabor kan...

Sayangnya tahun ni, tahap kemalasan nak mengambil gambar menjadi-jadi pula.  Segala penat lelah mengacau rendang tak ada gambar langsung.  Dekat phone aku ada gambar raya semata-mata.  Jadi...jamu mata lah dengan gambar raya aku ya...

Gambar ni minggu akhir puasa...lepas berbuka qaseh tidur peluk kasut raya dia.  Jenuh weiii mencari kasut raya dia tu...haruslah dia tidur peluk kotak kasut tu...
 Baju raya kami...tema tahun ni kelabu.  Baju ni cari last minute kat Jakel.  Maka dapatlah harga happy hour...berbaloi-baloi...orang pun tak berapa nak ramai sangat.  
Pengumuman raya...lepas tu penuh semangat nak dengar takbir raya.
Budak kecik ni memang suka berinai...malam raya tulah kerja dia.  Maklang dia rajin melayan...
Di pagi raya...tu pun tak cukup corrum tu...kakak aku lagi sorang lambat benar sampainya...so kita orang posing dulu lah ya...
Petangnya kita orang dah bergerak ke KL pulak.  Nak raya sebelah en suami.  Memula beraya rumah abang dia kat ampang...ehh dia orang memang semua duduk ampang...aku berkenan kan buaian yang dia orang duduk tu...sib baik rumah aku kecik, kalau tak aku dah merengek kat en suami suruh beli...

Dari situ, kita orang beraya rumah adik ipar pula.  Gambar tak ada.  Macam biasa, dah penat beraya walaupun dua rumah aje...balik rumah sendiri...mandi manda, bersiap nak balik kampung semula.  Dah masuk dalam kereta, aku cakap macam malas aje nak balik. Apa kata kita tidur kajang, esok pagi2 kita balik...mulanya mendapat bantahan dari budak-budak ni...sibuk dia orang nak main bunga api ngan sepupu sepapat kat kampung.
Belanja lah dia orang beli bunga api...settle masalah nak balik kampung...hahaha...


Last sekali...mohon maaf zahir batin kalau ada tersalah bicara...Selamat Hari Raya!
Terima kasih datang baca.

15 Jun 2015

Sakit Dada

Sembang anak beranak sebelum tidur...

Ibu  :  Ibu sakit dada lah...

Anak  :  Sakit dada tu macam mana?

Ibu  :  sakitlah...kat sini...tunjuk kat tempat sakit

Anak  :  Nak dengar macam mana rasa sakit tu...terus letak telinga kat dada aku...
            tergelak-gelak dia...sambil cakap bunyi huittt...huittt...huittt...hahaha...
            Dengar lagi sebelah...yang ni bunyi duk duk...duk duk...duk...
            Dengan nasihat sekali...ibu tidur aje...nanti bila ibu bangun esok mesti dah hilang             sakit tu...

Ibu  :  Aikkk macam pernah ku dengar aje dialog tu...hahahaa..

Aku selalu cakap kat dia, kalau dia tidur nanti bila bangun mesti dah tak sakit lagi...tu yang dia pulak cakap kat aku...sabar ajelah.

Terima kasih datang baca.

04 Jun 2015

Sukan Sekolah

I'm proud of you son

Tulah satu-satunya gambar hari sukan sekolah danial yang aku ada.  Itu pun bukan aku yang ambil, kawan yasmin yang tolong ambilkan.  Teknologi canggih sekarang, sekejap aje dah dapat.  

Danial masuk lari 100 meter.  Bersungguh dia berlari...aku berdiri kat garis mula untuk bagi semangat kat dia.  Sekali yasmin sound baik aje...'ibu jangan over ya'
Sabar ajelah aku...aku tak nampak danial menang atau kalah, tapi dari jauh nampak cikgu tarik dia ke tepi, maknanya menanglah tu..cuma tak tahu tempat ke berapa.  

Mak yang 'taufufah' macam aku ni mulalah kannnn...anak menang lumba lari pun nak syahdu syahdan...hahaha...ada aku kesah...

Rupanya ayah dia bangga aje dengar nama anak dia di umumkan...ayah bagi sokongan dari luar pagar sekolah aje.

21hb Mei yang lepas, harijadi danial yang ke 8 tahun.  Ada kek tapi gambar entah mana pula.  Doa dan harapan ibu semoga danial menjadi anak yang soleh.  Anak yang berjaya di dunia dan di akhirat.  Danial kena rajin-rajin solat.

Terima kasih datang baca.

03 Jun 2015

Tora Datang Lagi

Assalamualaikum...

Tak tahulah untuk kali yang ke berapa tora nak muncul kat blog ni...hahaha...Sebulan tak on air...nak kata sibuk tak adalah sibuk sangat, buat-buat sibuk aje lebih.
Yang benarnya, tak ada apa nak di kongsikan.  Rasa macam semua dah ada kat sini...masak memang dah lama tak masak...alasan terbaik sebab dapur gas tersumbat...
Boleh diguna pakai alasan tu.  Hari tu aku nak gorengkan nugget untuk yasmin dan qaseh, sekali tengok api kecil aje.  Padahal tong gas baru aje beli ...lama-lama terus terpadam api.  Jawabnya memang kena keluar jugalah makan kat kedai.

Minggu lepas bawa anak-anak jalan-jalan kat ICT Shah Alam.  Memang jalan-jalan cari pasal betul kat situ...Masa aku pergi Vietnam dengan eimran hari tu, ayah dia orang bawa yang bertiga tu jalan-jalan kat sini.  Hari tu kebetulan ada kenduri kahwin kat Shah Alam, bawalah aku dan eimran pula...

 Hai Danial...kat Eiffel Tower pun nak main kucing
 nampak real sikit lah gambar ni...
sukalah tuuuu

semua ni kat dalam 3D museum kat ICT.  Banyak lagi gambar...cukuplah tu aje yang aku kongsi untuk kenangan.  Tiket masuk kat sini RM 15 seorang. Tak kira besar kecil tua muda.

 Aku dah lama teringin nak pergi sini sebab nak masuk kat red carpet ni lahhhh...ala-ala retis gitu...masa ni tak ramai sangat orang so kita boleh bergambar anak-beranak.
 Dengan Mr Bean..hari-hari nak tengok Mr Bean...
 Dengan 'ex-boyfriend' dan wife barunye...tak sukaaa
 masuk-masuk aje dah di ajak bergambar dengan Marilyn Monroe
layankan aje...
Tak suka tau...ramai sangat nak ambil gambar...i low profile

Ok selesai sudah sesi berangan di Shah Alam.  Tiket masuk aku terlupa pula...almaklumlah dah sibuk bergambar sana sini...

Lepas keluar dari red carpet ni layan kan anak-anak nak main indoor game.  Aku duduk lepak tunggu dia orang datang suruh topup kad ICT tu...Balik dari ICT ni pergi makan kat area-area depan Jakel Shah Alam tu...not bad juga.  Service cepat makanan pun sedap.

Ok tu aje update terkini dari aku.  Kalau ada cerita menarik aku akan on air lagi.
Terima kasih datang baca...

03 April 2015

Ubat Baik Punya...


Aku kena ulcer kat dalam mulut...puncanya kepala qaseh terhantuk kat aku.  Memang mengalir airmata masa kena tu.  Dah beberapa hari aku duk letak garam halus, pedih sampai bergenang airmata lagi...

Hari ni tak boleh tahan dah..pergi klinik ambil ubat.  Aku minta bonjela, tak ada.  Yang ada medi jel ni.  Terus sapu...sejukkkkk je.  Lega sikit, Alhamdulillah...

Tu aje nak cerita.  Kalau sesiapa yang kena ulser lepas ni cari lah ubat medi jel ni ya. Sambil menaip ni pun dah tak sakit lagi...hahaha...melampaukan...

Terima kasih datang baca.

02 April 2015

HCM-Day 2

As salam.  Lama betul tak update blog. Ni nak straight to the point je.  Nak habis kan cuti-cuti Vietnam hari tu.  Hari kedua, lepas sarapan ala kadar kat hotel, terus naik bas/coaster menuju ke Cu Chi Tunnel.  Mula-mula layankan juga tourist guide kita orang tu, tapi memandangkan perjalanan yang jauh...aku terlelap juga.  

Sampai aje kitaorang di nasihatkan ke 'happy room' dulu.  Buangkanlah segala hajat kat situ.  Untuk yang first timer macam aku ni memanglah di galakkan pergi melawat ke tempat-tempat sejarah macam Cu Chi Tunnel ni.  Layan gambar ajelah ya.  
 Abang eimran yang sado pun lepas masuk ya...lagipun orang vietnam comel-comel aje...
 Luas juga kawasan lawatan kat sini.  Aku ada standby roti gardenia 80sen tu. Dekat nak penghujung tu ada lah di beri makan ubi kayu...aloloooo...ahkak kat kampung dulu pun makan ubi kayu juga.  Cicah ngan sambal belacan meletop kebabom...punyalah sedap.  Minum kopi o panas...weiii berpeluh-peluh...
Ubi kayu yang kita orang makan kat sana cicah ngan kacang tumbuk ni.  tapi ada sedikit rasa pedas-pedas jg...on the way balik dari Cu Chi Tunnel ni, semua pun pakat tidur. Ada menyinggah dekat satu tempat membeli belah...tapi kebanyakannya kita orang tak berkenan...so laju-laju keluar nak makan tengahari.  Padahal masa tu dah pukul 3 petang.
Kita orang makan kat Halal Saigon.  Kat sinilah kita orang diperkenalkan dengan spring roll yang sedap meletop tu...Berdepan dengan Halal Saigon ni ada masjid, so lepas makan kita menunaikan kewajipan pula.  Lepas tu terus ke Muzium Perang.  Masa kat sini, aku round kat bahagian bawah aje, tak larat dah nak naik atas.  
Kat bahagian luar muzium ni pun banyak 'aset-aset' perang yang di tinggalkan oleh Amerika.  Aset sangatlah kannn...so kita bergambar ajelah kat luar ni.  
Habis melawat kat sini, kita orang terus balik hotel...ya ke balik hotel??? Hahhh tak ingat sudah...ya lah...balik hotel, rehat-rehat, mandi dan bersiap untuk makan malam dan menghabiskan duit kat pasar malam.

Gambar kat pasar malam tak ambil lah pulak. Tapi yang pasti tiap malam harus pekena kopi ais vietnam...sedap gilsss okey.

Tu aje cerita hari kedua.  Esoknya kita orang free and easy.  So jalan-jalan sekitar BenThant Market dan kawasan yang sewaktu dengannya.  Dekat Ben Thant aku beli sehelai aje t shirt untuk abang eimran...kakak aku beli alas meja.  Kering tekak menawar kat sini. Menurut info yang kita orang baca, harus tawar sehabis rendah kan...tapi kita orang awal-awal dah kena warning, kalau tak nak beli jangan gatal-gatal nak menawar...memang saja nak kena maki lah tukannn... kawan aku pun dah siap pesan yang sama juga.  Tu pasal aku beli sehelai aje baju, sebab dah tergatal mulut pergi tanya harga...sib baik harga pun berpatutan...

Terima kasih datang baca.

18 Februari 2015

Delivery Service

Bukan sesuatu yang luar biasa kat negara kita ni pasal delivery service atau service penghantaran. Banyak sebenarnya delivery service ni tapi aku nak cerita delivery service untuk makanan. Suka makan kan...haruslah cerita tak lari dari tajuk makan juga...

Ada baĆ aaaaanyak service penghantaran makanan ni...contoh paling senang, pizza hut, mc d, domino pizza, kfc pun dah ada delivery service jg kan. Ayamas juga. Kalau kat area rumah aku, ada juga restoren yang buat penghantaran ke rumah juga. Best kannn...senang kerja ahkak...

Tapi kan yang aku nak story ni pasal integriti dia orang...amboiii...integriti kononnnn...Ini pengalaman aku sendiri...bukan sekali terjadi tapi dah 3 kali...aku sangat respect dengan service AYAMAS.

Kalau lambat, laju-laju diaorang call bagitahu lambat atau ayam yang aku order kena tunggu nak masak baru. Pernah sekali yang datang hantar naik motor besar...rupanya adik tu dari cawangan bangi...seeeeee...baguskan diaorang...tak ada kat tempat tu dia usahakan kat cawangan yang terdekat...

Paling baru....hari tu hujan lebat. Aku masuk rumah aje diaorang dah tanya nak makan apa? Nak masak memang tak ada apa dalam fridge. Nugget adalah....kalau call mc d memang dah tahu sangat jawapannya...so dari menyakitkan hati sendiri baik awal-awal aku pangkah. Call restoran yang selalu aku order tu pun tak boleh nak buat penghantaran sebab hujan lebat. Lagipun ada 5 rumah lagi yang belum hantar...aku cadangkan ayamas sebab diaorang memang tak pernah bagi alasan dalam bab penghantaran ni...betul seperti yang aku jangkakan...sampai dalam masa yang ditetapkan...datang hantar naik kereta tau...aku cerita dengan kawan ofis, terkejut diaorang...baguskan...so jangan tinggalkan ayamas dalam list delivery service korang ya...

Ok. Tu aje nak story...terima kasih datang baca.

posted from Bloggeroid

07 Februari 2015

Sarapan Pagi : Roti berinti daging ala-ala lasagna


Sejak balik dari jalan-jalan cari pasal kat vietnam, tetiba angin rajin menderu-deru nak buat roti berinti ni. Balik kerja semalam terus cari bahan kat giant.
Aku suka kalau guna daging cincang tapi kehabisan stok pula kat giant. Rembat ajelah ayam cincang.
Bahan-bahan lain aku guna sama macam masak spagheti. Bawang besar di dadu, carrot di dadu, cendawan di potong nipis. Aku lupa nak letak tomato puree.
Masak semua cam masak sos spagheti.
Dah siap ketepikan.
Ambil roti celup dalam susu segar. Susun dalam loyang...letak sos daging dengan cheese, lepas tu susun roti lagi tapi sebelum tu celup kejap dalam susu segar. Buatlah sampai habis. Bakar sekejap dalam oven. Agak-agak chesee dah cair kira masaklah tu.
Sodap di makan waktu panas-panas. Buat untuk minum petang pun boleh...
Terima kasih datang baca ya. Nanti ahkak sambung cerita vietnam ya...tunggguuuu...

posted from Bloggeroid

06 Februari 2015

Vietnam ohhhh Vietnam

Memula nak bagitahu yang aku dah selamat kembali ke tanahair tercinta. Aku kalau nak cerita ceriti pasti dah selamat sampai ke tanah tumpahnya darahku baru boleh story mory. Belum berpeluang lagi nak buat lintas langsung...almaklumlah kalau berjalan ni tak berapa sangat nak online...online untuk perkara penting saja.

Kali ni aku bawa anakanda yang sulung gagah perkasa...boleh tolong angkat beg. Seminggu sebelum nak pergi tu, aku demam diikuti oleh danial,qaseh dan yasmin. Meruntun hati aku masa nak pergi tu...qaseh masih batuk-batuk tapi dia kata ok kalau aku pergi...janji belikan dia cekelat...ok no problem sayang! Tak keji kan...hahaha...


Sebelum ni aku dah biasa travel naik airasia kan...kali ni tukar angin naik penerbangan kebanggaan rakyat malaysia...tak lain tak bukan MAS. Walaupun bab makan kat airasia lebih sedap dari mas...akak redho jeee...nasi lemak pak nasir tu memang sodap yo...






Tapi makanan kat vietnam pun tak kurang sedapnya. Ni antara yang buat aku teringat-ingat dan tercari-cari rice paper tu kat sini...sape tahu kat mana ada jual rice paper cam tu? Tolong bagitahu ya...
Disebabkan aku ambil package masa kat sana, jadi makanan kitaorang semuanya terbaikkk...tang makan memang no komen...








Ok...tu antara menu makan tengahari dan malam...sedap-sedap belaka. Last tu spring roll kegemaran kitaorang.
Ok untuk entry pembukaan ni, aku cerita pasal makan di vietnam. Ni sebab kalau tak ambil package cam aku ni...makan kat sana adalah sedikit mahal. Atau paling tepat ala-ala makan kat KLCC gituuuu...Akak standard makan kat warung so kenalah ambil package...
Ok setakat ni dulu pembukaan cerita vietnam. Tunggu cerita day 1 dan seterusnya ya. Terima kasih datang baca...

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails