11 Julai 2020

Jalan-jalan Johor part 2

Assalamualaikum

Bersiaran lagi harini sebab ada sedikit kerajinan untuk mengupdate blog kesayangan aku yang sendu ni. Entry sebelum ni agak boring sebab tak ada gambar kan...aku yang menaip ni pun acah-acah bosan juga nak baca semula. Tapi hari kedua di Johor, In sha Allah ada gambar😉.

Memang kita dah plan awal pagi nak keluar untuk bersarapan kacang pool di Kacang Pool Haji di Masai. Boleh tahan jauh juga dari Pasir Gudang nak ke Masai. Dalam 30 ke 45 minit perjalanan. Kali ini kami bergerak dalam 2 kereta. Jom sarapan dekat Kacang Pool Haji!


Sampai sudah. Tapi yang ni bukan dekat dengan Balai Bomba Masai. Ni arah kebelakang sikit. Sebenarnya anak saudara aku dah terlajak, sekali bila nak pusing tengok ada kedainya pula. Teruslah kitaorang singgah. Masa ni orang agak ramai, jadi kena beratur. Dekat sini masih mengamalkan penjarakan sosial. 

Selain dari kacang pool, ada macam-macam menu sarapan lain juga. Tapi dalam kepala aku dah fokus nak makan kacang pool, jadi kita teruskan matlamat kita. Jangan ikut nafsu!
Ada juga soto dan lontong kering. ABC pun ada.  Ada yang order nasi goreng juga.

Ni masa baru sampai. Allahuakbar...sedap sangat. Puas hati dapat makan kacang pool ni dekat Johor. Sebelum ni ada je aku beli kat pasar tani rumah aku ni. Tapi perasaan dapat makan dekat negeri asal kacang pool tu...lain ok😊. 
Alhamdulillah, mangkuk masing-masing licin! Sedap! Pergilah makan...tak rugi.
Dah kenyang barulah boleh posing. Senyum sampai telinga! Sebenarnya masa ni memang ramai sangat orang, kitaorang pun duduk meja jauh-jauh...sentiasa ada je orang beratur tunggu nak duduk. Kalau ikutkan depan kedai tu diaorang sediakan satu rumah khas tempat makan. Seberang jalan aje. 

Dah kenyang, jom terjah destinasi seterusnya.
Kalini macam mengarah ke bandar Johor. Kakak aku nak cari roti dan kek pisang yang dibakar menggunakan arang. Ni sebab terpengaruh dengan vivy yusof! Kita ikutkan aje.

Gambar kat kedai roti tu tak ada. Sebab masa tu hari dah nak hujan. Ngam-ngam kitaorang habis beli, hujan turun dengan lebatnya. Jadi kita terus ke rumah kawan kakak aku dekat Bandar Baru Uda kalau tak silap aku. Ke aku memandai aje...tak ingatlah...sepatutnya kitaorang akan makan tengahari dekat rumah kawan kakak aku ni, kita plan nak sampai rumah dia dalam pukul 12.30 mulanya, sekali dah hujan, terus jelah kerumah dia. Sampai dalam pukul 11 lebih.  Jauh juga dari Johor berpatah balik ke rumah kawan dia ni.


Kawan kakak aku ni tauke biskut raya kat Johor. Rumah dia besar dan cantik. Kalau dah teror buat kuih, masak apa tah lagi. Sedap gila asam pedas dia. Tapi ahkak control lah tak tambah pun...kan lebih baik berhenti sebelum kenyang...gituu...

Lepas makan, solat dulu, baru gerak meninggalkan rumah dia. Tu pun dia siap bekal kan kuih raya lagi. Jenama biskut dia Amber!
Nanti korang cari ya. Dari sini kemana pula kita??

Kalau dah sampai sini tak sah kalau tak singgah kat JPO. Singgah cuci mata je. Nak masuk kena register. Kanak-kanak bawah 12 tahun tak boleh masuk. Mujur qaseh nampak tinggi sikit, lepas lah dia. Mula tu cuak juga kalau tak lepas masuk. Warga emas lebih 60 tahun pun tak boleh masuk. Cucu sedara aku menangis tak dapat masuk. Ayah dialah tunggu dan gilir-gilur masuk. Masuk pun bukan beli apa, kebanyakan kedai beratur nak masuk. Satu kedai limit 5 orang je masuk satu-satu masa. Last-last kitaorang duduk lepak kat cafe.

Dari JPO kitaorang meneruskan misi mencari makanan viral di Johor. Terus ke kampung Melayu Majidee nak cari murtabak special dengan ABC Special. Susahnya kat sini nak parkinglah. Sudahnya bungkus saja. 

Demi menunaikan permintaan kakak aku nak makan mee rebus lan janggut, anak dia usahakan lah juga mencari, tapi aku tak ingat nama tempat tu. Haishhh faktor usia sungguh...
Dua kali lah pusing kat area yang google kata tempat lan janggut berniaga, kalau ikut google masa tu dia 'open' dah..tapi tak jumpa. Kali kedua pusing tu aku siap tanya kat peniaga lain, gerai lan janggut kat mana? Diaorang kata dah lama tak meniaga sebab dia operation...oohhh..tak sihat rupanya. Puashatilah juga tahu yang orang tu tak meniagakan. Kalau tak duk pusing cari ntah berapa kali lepas tu mesti tertanya tanya kenapa tak jumpa, kan....

Dah hampir maghrib juga kita orang sampai rumah anak sedara aku kat Pasir Gudang. Terus makan murtabak dan otak-otak(lupa nak bagitahu beli otak-otak juga). Sedut ABC special. Tulah makan malam kitaorang. 

Lepas tu sambut birthday abang ipar aku. Kiranya kakak aku buat surprise lah!

Ni gambar murtabak spesel tu. Besar. Masa bungkus tu boleh lipat dua.
ABC spesel
Birthday cake surprise abang ipar aku. Kek ni aku dah tak larat nak makan. Kekenyangan weiii...syukur alhamdulillah. 

Selesai hari kedua jalan-jalan ke Johor. Esok nak balik dah. Tapi ada je tempat viral kita nak terjah lagi. Tungguuu

Terima kasih datang baca.







 

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts with Thumbnails