08 Oktober 2014

Aidil Adha 2014


Ni je juadah pagi raya kitaorang. Semua tu segera. Kuah kacang dari hj samuri. Rendang tu aku guna pes dari tupperware. Kemas-kemas laci dapur jumpa pulak pes tu. Aku pun tengah malas bebenor nak mengopek bawang segala. Dengan pes segera tu, selesai masalah aku...ngee...
Cuma tambah santan saja. Rasa not bad juga. Habis tak berbaki rendang tu maknanya sedaplah kannnn...
Semua tu aku siapkan petang sabtu. Malam aku nak layan takbir...sebab aku suka dengar takbir...sayu aje hati. Lagipun masa aidil adha ni lah dapat dengar lama sikit takbir kan...


Plan asal memang kitaorang tak plan pun nak balik kampung. Sekali petang sabtu tu masa aku tengah rileks-rileks melipat kain, kakak aku ajak balik kampung..tahulah budak-budak ni suka nak balik kampung, lompat bintanglah diaorang bila dengar makngah nak balik kampung.
Jalan kat Lekas lengang tak banyak kereta...


Kampungku yang indah permai...gituuu...hahaha...kat luar memang kemas, masuk dalam pengsannnn. Cepat-cepat bergotong royong mengemas dan mengemop sebelum pergi tengok orang korban. Tapi isi perut dulu sebelum pergi...




Alaaa...sekali masa kitaorang sampai dah selesai semuanya. Dapat tengok kepala lembu je lah jawabnya.


Untuk lunch, makchu aku dah bagitahu awal-awal supaya singgah makan kat rumah dia. Itupun dah pukul 4 petang baru kitaorang lunch. Dari situ menyinggah kat rumah kakak aku pula kat mantin. Sudahnya sampai rumah dekat pukul 7 juga.




Aku dah bagitahu kat anak-anak malam nanti kita makan nasi impit saje. Sebab masih kenyang makan kat rumah nek chu. Semua setuju kecuali qaseh. Dia tu sekarang kan main kuat makan...memanjang lapar aje dia...sekali jiran depan rumah hantar sedulang soto dengan sup tulang. Laksa johor pun ada. Alhamdulillah rezeki...

Tu aje cerita aidil adha kitaorang tahun ni. Nasib baik balik kampung kalau tak semua keras kejung depan tv...
Terima kasih datang baca.

posted from Bloggeroid

1 ulasan:

  1. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
    Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails