05 Jun 2020

Admitted Part 1

Assalamualaikum.

Alhamdulillah harini diberi kelapangan untuk mengupdate blog sambil berehat-rehat dirumah. Berehatlah lepas selemat menjalani operasi membuang batu karang dan hempedu. Jadi sekarang aku tak ada hempedu. Penting ke hempedu tu? Mahunya tak penting, setiap yang Allah jadikan mesti ada kepentingannya, betul tak? 

Apa fungsi hempedu tu? Selama ni tak kisah pun pasal hempedu kat dalam tu kan. Salah satu fungsi hempedu yang aku ingat masa doktor terangkan haritu, menapis segala minyak dan lepas supaya tidak meluncur laju masuk ke usus. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh google ya.

Bila kejadian dan kesakitan tu? Aku sakit sehari sebelum raya haritu. Sakit yang tak boleh nak cakap macam mana. Sakit dekat ulu hati, sampai ke belakang. Sampai muntah baru hilang sakit tu. Mulanya ingatkan gastrik, masa raya pertama tu kena lagi. Masa tu tengah beraya kat rumah kakak aku dekat Desa Pandan. Mujur masa tu ada Tok Der Bad, dia baca-baca selawat lepas tu konon tarik angin tu, hilanglah pula...hahaha...aku minum air panas kosong aje. Lega kita terus beraya.

Esoknya pula, angin tu datang lagi. Dahlah kat rumah ada tetamu. Aku menonggeng sakit kat dalam bilik.  Tuhan saja yang tahu. 

Raya ketiga baru aku pergi hospital. Pergi emergency je. Doktor check, masuk air. Ambil darah. Doktor kata semua ok tapi dia tetap rujuk pada doktor pakar. 

Lepas buat temujanji maka bertemulah empat mata dengan doktor kat hospital. Dia terus suruh buat ultrasound dengan ambil darah lagi. Masa ni doktor dah suruh masuk ward, tapi aku tak sempat nak buat covid test, procedure hospital, kalau nak admit kena buat covid test! Jadi nak tak nak, aku kena juga buat covid test tu. Sis is seram ok. Aku buat covid test esok harinya. 

Seawal 8.30 pagi aku dah sampai hospital. Tunggu sekejap terus nama kena panggil untuk buat test yang mendebarkan tu. Mujur doktornya lemah lembut dan baik. Dia kata jangan gerak-gerak kalau gerak tu yang buat sakit. Jadi sis keras kejung je masa test tu. MasyaAllah test tu sekejap sangat, dalam 5 minit tak sampai rasanya. Dah siap!  Alhamdulillah aku tak rasa sakit pun.

Selesai semua, 1hb June yang lepas, kena mendaftarkan diri pula untuk masuk ward. 7.30 pagi dah sampai hospital. En suami hanya boleh hantar sahaja. Tak boleh melawat atau temankan di musim PKP ni. 

Baru check in dah terus buat ct scan. 1st time buat ni. Adik yang jaga bahagian ni pun sangat baik dan lembut aje bercakap. Satu-satu dia terangkan. Akan masuk sejenis macam pewarna tapi akan buat satu badan macam panas pedih gitu. Satu badan ok! Dia siap cakap ubat tu akan masuk dalam 30 saat dari sekarang!  Tengah menaip ni pun aku masih rasa debarannya...

Selesai buat ct scan, kena balik ward. Masa ni kena balik sendiri sebab nurse yang hantar dah balik ward dan tak tunggu. Sumpah masa ni aku tak ingat apa nama ward aku. Yang ingat tingkat 4 je. So aku pun redah jelah naik tingkat 4, lepas tu blur kat depan lift. Nasib baik ada nurse keluar dan aku selamba tanya, saya ward mana? Hahaha...mujur nurse tu perasan aku dah check in tadi...malu je masa tu. Sengih-sengih aku jalan masuk bilik. 

Baru duduk kejap, dah kena panggil lagi untuk buat scope. Masuk kamera dalam mulut untuk tengok dalam perut. Yang ni pun seram juga. Part ni aku kena tunggu lama, sampai tertidur-tidur nak menunggu turn. Prosesnya pun sekejap, 30 minit tak sampai.

Nurse akan spray ubat bius kat dalam mulut, tapi dia suruh kemam dulu sehingga diberitahu untuk telan. Bila telan tu, ya Allah...pelbagai rasa ada. Cucuk ubat bius kat tangan, dia kata rileks dan tidur, tak sempat nak tidur, zup zap dah selesai. Terus tolak keluar. Kau rasa....debaran aku pun tak hilang, dah siap!

Dah panjang sangat aku tuliskan, kenalah buat part 1 and part 2 ni. Lama dah tak buat kerja ni...hehehe...sikit lagi aku sambung ya. 

Untuk hari pertama tu, selesai semua procedure. Lepas makan tengahari doktor yang merawat aku tu datang jumpa. Explained semua test yang aku dah buat pagi tu. Cepat kan. Tapi....ada satu masalah pula dahhhh...

Masalah apa tu?? Tekanan darah aku naik sampai 200 lah pula masa buat scope tu.!!! Sis is not happy....terus dia rujuk ke pakar jantung pula. Haduiii...

Malam tu juga doktor pakar jantung datang terjah kat ward. Doktor ni brutal habis. Cakap aku kau! Dia membebel pot pet pot pet, aku dengar ajelah. Tak boleh blah bila dia cakap, 'ko tahu kenapa ramai orang melayu kena strok?' Sebab tak check darah tinggi kat rumah!  Ko beli mesin tu dan check tiap hari. Ko jangan datang jumpa aku tangan kosong!! Esok buat eco...Assalamualaikum...dia keluar gitu aje...Wowww doktor...malam tu juga aku order kat shopee!!

Boleh tahan panjang juga kan aku menulis kali ni. Terima kasih tau datang baca. Youtube channel aku dah subscribed belum?? Keluargayatizul, jangan lupa tekan butang subscribe ya.

Nanti kita sambung part 2 pula ya. 








Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts with Thumbnails