31 Mei 2010

Cerita Hari Jumaat




Jumaat lepas cuti hari wesak. Aku plan balik kampung sebab ada kenduri tahlil. Kakak aku pepagi lagi dah angkut eimran n yasmin balik kg. Aku balik lepas sembahyang Jumaat. Sebelum balik, kitaorg singgah klinik sbb qaseh masih batuk lagi. Buat lagi neubulizer, jerit lagi bagai nak rakkk... Doktor suruh masuk sepital, tp sbb nk balik kg, doktor suruh buat 'asap' lagi sekali kat klinik yg berdekatan selepas enam jam!


On the way balik tu, aku sempat singgah kat Beryl's chocolate buffet kat Bdr Baru Bangi. Ramainyer orang, beratur panjang nk dpt cekelat free. Sebelum balik dr sini kita org pekena ice-cream(bayar ok!) perisa mint, sedapppp...


Masa kat highway, tgk qaseh still tx ok, so decide nk singgah kat klinik in Senawang. Tunggu hampir 45 minit, bila turn aku, aku pun explain kat doktor...bla..bla..bla.. doktor check kat dada qaseh then cakap in low tone,"tenat ni". Aku pun terkejut beruk...oh tidakkkk...(biar betul doktor ni!) Lepas 10 minit explanation from the doktor, dia cuma tukar antibiotik jer!!!!Fuuuuhhhhhhh lega...syukur tx apa2. Tx ada gambar kat Beryl's sbb kamera tertinggal lam keta. Sempat ambik gambar hujan lebat kat highway S'ban-KL


27 Mei 2010

Danial is 3

Besday danial is on 21st May yg lepas. Saja tx update on the day, masa tu kan minggu busy yg ntah apa2. No cake, no hadiah...cian kat danial!!! Mujur dia belum tahu apa2, so dia pun buat dek ajer bile kita org nyanyi lagu happy besday kat dia.

<
Dia sibuk suruh aku ambik gambar towel mandi power rangers dr ambik gambar dia. Towel mandi ni mmg dia punya, orang lain pakai, tx boleh...nnt kena fire ngan dia..

Am I???

72%  

Lets101 Quizzes - Fun Quizzes


Alamak!!!!! Dasat tuuuu...ia dah menular ke dlm darahku..tidakkkkk.....cam tx caya jer. Aku dapat quiz ni kat sini masa berblog walking(tq eynda!). Bolehlah sesaper lak nak cuba...

26 Mei 2010

BMW X5



En hubby suruh google kereta yang dia mimpi malam tadi. Kereta idaman kalbu tapi tak tahu bila dapat parking kat garaj rumah aku...huhuhu...thank you to En Google!

Al-Fatihah

video
Aku rasa anak2 aku kena belajar baca fatihah cam budak dlm video ni. Bersungguh budak ni menyebutnya. Aku rasa kalau eimran tu maunyer dah meleleh airmata. Sekarang ni pun kalau suruh belajar, liat kan main, apatah lagi kalau suh belajar cam budak ni...cuba suh gi main basikal, lajuuuuuuuuu jer....

25 Mei 2010

Spaghetti

Dinner malam tadi aku buat spaghetti. Atas permintaan eimran yg kussss semangat skrg ni. Bertambah2 dia makan. Senang banget nk buat sos nyer. Aku pakai prego yg dlm tin punyer sbb ada cop halal.



Putrajaya

Last Sunday kita org gi jenjalan ke Putrajaya. Sebenarnya nk beli brg dapur kat carrefour Alamanda. Punyalah ramai org kat Alamanda ni, berpusing2 driver nk cari parking. Tapi tx sangka lak ada promosi sustagen kat ruang legar alamanda ni, apalagi, kita org pun terjah lah. Ada games utk budak2, bila dah complete sumer games tu(ada 4 sumernye) baru dia org bagi goodie bag. Kat dlm bag tu ada susu sustagen utk 1,3& 6 thn(sample aje kay!),mini radio, sticker, fridge magnet and booklet.Luperlah nk ambik gambar goodie bag tu.

Orang suruh masukkan makanan ke dlm mulut yg besar tu, Yasmin ngan tangan2 dia sekali di masukkan...

Naik main satu2 game ni kena beratur, ramai sangat org

Eimran serius nak masak nasi goreng...

Danial n Yasmin bukan faham pun aper yg org tu explained, dia org lebih teruja nengok muka sendiri yg keluar kat TV depan tu.

Danial bab tembak menembak ni memang dia suker, tapi sorry ya, sekali tembak jer...


Last game, susun puzzle. Danial susun sampai 2 kali, suka hati dia jer...

24 Mei 2010

Tauhu Kukus Sos Cili lagi dan lagi dan lagi...

Jgn ada yg termuntah okay. ini memang permintaan dr eimran. di sebabkan dia baru baik dr demam, so aku tunaikanlah permintaan dia yg tx seberapa ni. nk buat pun bukan susah sgt, lagi pun stok tauhu mmg ada, cuma rajin ngan malas ajer. Biarlah dia makan tauhu ni, selagi dia suka, sok lusa dah muak, aku tx buatlah...Bagi jugaklah kat yasmin suh rasa, tapi dia kureng sikit, tapi kalau bagi ayam goreng, laju jer, sebijik cam upin dan ipin yg suker makan ayam goreng!!!

Kad Ucapan dr Yasmin



Kad ucapan hari ibu from yasmin. beria-ia dia nak bagi, tx sempat aku nak masuk umah lagi. siap suh tutup mata lagi, aku dah agak dah, ni mesti kad hari ibu(kan budak sekolah skrg ni mesti buat kad ni setiap kali hari ibu) Thank you yasmin, ibu pun saaaayaanggg yasmin...kad ni dpt dah lama, tp baru ni berkesempatan nk masukkan kat sini.

Kutukan,Pujian or whatever...

Skrg ni, kalau nak tulis apa2 kat blog ni kena berhati2.Hellllooo this is my blog, suka hati i lah nak tulis apa, okkkk. Rasanyer dr awal aku terjebak ngan blog memblog ni, aku tx adalah pulak bercerita hal org, sumer citer kat sini adalah mengenai family aku ajer. Tx baik tau, kutuk2 org ni. Zahirnyer aku pun bukanlah org yg macam tu...cewahhh....Masalahnyer skrg ni, org yg ngutuk aku!cam ner tu??Biarkan si Luncai terjun dgn labunyer..hihihi...Ada aku kisahhh...!!!!
Naper ya aku kata begitu? Sebabbbb, aku ada 'silent reader' yg bagi comment on the spot! Dasat tu, teruk gak lah aku nak menangkis comment2 bernas n pedas si 'tut' itu. siapa kah si 'tutttt' itu? biarlah rahsia...anda makan cili, andalah rasa pedasnye..hihihi

What happened to Aku, Dia dan Kami...???

Ceewahhh...dasat kan tajuk dia??? Tapi mmg betullah, mcm2 happend kat kitaorg last week. Memula aku yg hampir pitam kat dlm LRT, sib baik tx tergolek dok...nak kata tx breakfast, dah breakfast siap2 dr rumah lagi. Almaklumlah nak kena makan ubat, so kenalah alas perut dulu...tapi dah itu takdirnya, nk buat cam ner???
Lepas tu attend course kat Berjaya Times Square lagi. Ini bermakna, lunch yg sedap bangettt. Tapi aku tersangatlah bersyukur ke hadrat Illahi, kerana telah berjaya mengawal nafsu ku ini. Pesanan puan doktor sentiasa di hati...hihihi...Balik dr course tengok my luvly qaseh demam, panas sangat badan dia, sian kat dia, merengek jer. Lepas bagi ubat n menyusukan dia, nampak ok sikit, tapi tengah malam aku rasa badan dia panas balik, letak tuala basah kat dahi, tapi budak kecik ni naik angin bila aku letak tuala basah, di tariknya...so aku pun slowly lap kat belakang n kat bawah ketiak dia(panas sungguh kat ketiak dia). Pagi tu masa nak gi kerja, rasa cam berat hati jer nak tinggalkan dia, so ajak my hubby gi klinik.
Ramainyer org kat klinik pepagi ni. Kat satu jam tunggu turn. Doktor check then terus suruh ambik neubulizer(betul ker ejaan ku itu)Sian qaseh, meraung bagai nak rakkkk...kaki tangan dia bersilat nak menarik wayar2 itu...Jenuh aku nak pegang tangan dia, kuatlah pulak budak kecik ni...Doktor suh datang lagi sebelah malam...huhuhu...so, lepas eimran n yasmin balik dari mengaji, kita org pergi lagi klinik...fffuuuuhhh dr jauh dah nampak, ramainyerrrrr orangggg...musim org sakit kot!!!sib baik nak buat neubulizer tu tx yah tunggu turn, terus masuk.kali ni en hubby tx masuk, sbb bw rombongan cik kiahkan, tx kan nak masuk reramai!!!so, akulah yg kena bersilat ngan qaseh sorang2 kat dlm bilik rwtn tu...nk tergelak pun ada, tx ku sangka, kuat sungguh qaseh ni...dr raugan hinggalah kederat dia punyalah kuat nk menarik benda alah tu...
Then Sabtu lepas, eimran lak demam. Budak besar ni kalau tx nk makan ubat mmg nak kena jerkah lah jwbnyer. Demam dah baik, tapi still ada selsema lagi. Tapi yg musykilnyer, bila suruh belajar,"abg demam ni, sakit kepala bla..bla..bla.." tapi bila petang nak main basikal, ok jer aku nengok, hilang demam sumer...
Itulah kejadian pada aku, dia dan kami...

14 Mei 2010

Tauhu Kukus Sos Cili lagiiii....



Buat lagi menu ni. Aku n eimran yg perabihkan. Kali ni siap cakap kat eimran, ibu nak ambik gambar dulu, dia boleh cakap, makanan pun nak ambik gambar ke? Ishhh..kamu budak kecik, belum tau lagi blog2 ni...hihihi

13 Mei 2010

Tauhu Kukus Sos Cili

Malam semlm bawa qaseh gi klinik, sbb dia batuk. Dah gi klinik tu, aku pun sekalilah check blood pressure aku, ok kata doktor bawah 90. Wah...aku pun cam happy jer bile doktor kata ok. Yalah skrg ni, aku dah kena makan ubat darah tinggi, tu yg leceh tu, pass tu doktor suh jaga makan(dlm erti kata lain, kuruskan badan!) So skrg ni, mmg aku jarang makan nasi, takut ooo...anak2 aku kecik lagi, sian kat dia org kot aku tibe2 'mengeras' lak kang...hihihi..So utk menu sihat, lepas balik dr klinik, aku masaklah tauhu kukus ni-gambar tx sempat nk ambik, sbb eimran masa aku tgh masak sosnyer pun dah sibuk nak rasa dr dlm kuali lagi. Bila aku letak kat meja jer, terus terjah, aku ngan eimran jer perabihkan, yg lain dah kenyang kot. Memang sedap sgt, eimran siap cakap, esok buat lagi! Resepi aku ambik dr umah Dayang Jack Tima kacih DJ utk resepi yg simple n sedap ni. Mmg akan di buat lagi. Byk gak resepi yg simple n mabeles kat blog DJ ni. Dah masuk list dah, tunggguuu....

12 Mei 2010

Besday Rifqi



Ni jer gambar yg aku dpt ambik masa besday Rifqi ari tu. Guna hp murah aku jer tu yg gambar blurr semcm jer. Jadiklah, dr tx ada. Kan aku luper nk bawak kamera, so ni jerlah kenangan masa besday Rifqi, sob..sob..sob...
Makngah Lisa, nnt hantar gambar yer, kalau ada..

Power Rangers

Danial mmg suker nengok cd power rangers. Satu hari boleh ulang berpuluh kali. Kadang2 kalau kita org sume dah tido, dia boleh layan sorang2 nengok cd ni lam bilik.
Tak taulah kul baper dia tido. Kadang tu dia boleh gelak sorang2, ntah aper yg kelakarnyer tx tau lah...

Danial : knock!knock!(ketuk pintu bilik)
Aku : saper tu?
Danial : ower anger(pelat!)
Aku : power ranger tx boleh masuk, danial ajer boleh masuk!
Danial : huaaaahhhh, ayahhh...ibu tx kasi asuk...
Aku : hihihi...

Sekarang pun kalau aku tanya, anak saper? selamba rock jer dia jwb, anak power ranger! Bertuah tul budak sorang ni...

Pooweeeerrrrrrrrrrrr

Aaaannnnnnnnngerrrrrrrrrrrr

Fireeeeeeeeeeeeeeee

Pemandangan


Gambar ni dah lama aku ambik, dlm thn ni jgk lah. Adakah itu Genting Highland? Aku rasa ya. Tapi pemandangan ni bukan selalu dpt tgk, julung2 kali. kalau cuaca mendung jgn harap nk nampak. kadang2 di lindungi awan, pun tx nampak gak.

Aku suke nengok pemandangan dr opis aku ni. Dr tempat aku boleh tgk ngan jelas Menara KL, KLCC n mcm2 lagilah bgnan yg ada kat kl ni. Kadang2 bile petang tgk jln jamm ke tx? Kalau nk tahu hujan dah berhenti ke belum, tgklah org kat luar tu pakai payung ke tx, so kalau tx pakai payung, tx pyhlah susah payah bawak payung...hihihi

LRT/Bas

Semenjak dua menjak ni, kalau gi kerja aku akan naik lrt dr sg besi, balik lak naik bas then turun kat tgh2 antara rumah ngan tempat kerja en hubby. Bab naik lrt ni aku kureng sikit, walaupun lrt cepat tp selalunya padat, tu yg tx larat tu. cam pagi tadi, dah lah penuh cam sardin, tx ada air cond lak, punyalah panas...sib baik aku dapat duduk! Sib baik jugak dlm bag aku ada kertas, so bolehlah dijadikan kipas tangan...Lagi satu aku perasan lrt ni, kalau lepas 8.15am mula lah dia slow semcm jer. Bila turun lrt, aku kena menapak byk gak lah utk spi opis, aku kira ni exercise jugaklah.
Aku suka time balik kalau naik bas. Naper ya?? Sebab confirm dapat tempat duduk, lepas tu aku boleh zzz. Selalunya kalau tx ada gang nk sembang mmg confirmed aku akan beradu tuk 30 minit sebelum sampai ke destinasi yg en hubby aku tunggu(selalunya aku yg tunggu dia) Pernah satu kejadian, aku terjaga ngam2 bas berhenti kat tempat aku sepatutnya turun, apalagi...aku pun kelam kabut turun, sib baik tx tersungkur...malunyer...(ada sapa kisah??)

10 Mei 2010

Selamat Hari Ibu

Hari ni hari ibu, tp aku dah tx ada ibu, sedih..sob..sob..sob...walaupun aku dah jadi ibu, mmg hari hari adalah hari ibu...
Last year masa hari ibu, aku tx berkesempatan meraikan hari ibu ngan mak aku padahal tulah hari ibu yg terakhir utk aku meraikan dgn dia. Naper ya aku tx ada masa tu, dah tx ingat naper tp salah satunyer aku tgh sarat ngandungkan qaseh. one thing yg aku tx boleh lupa pasal arwah mak ni ialah dia tx pernah lupa nak call aku, tanya makan apa, tx masak ke,budak2 cam maner, skrg kat mana, naper balik lambat dan macam2lagilah. Utk pengetahuan (especially anak2 akulah) sume, mmg mak aku akan call hari2, satu hari kadang2 sampai 3 or 4 kali(en hubby pun tx call byk kali cam ni). Balik kerje pun dia akan call, tanya dah sampai ke belum. kalau aku balik lambat, mesti dia akan keep calling tanya kul berapa aku sampai umah, kesian kat budak2 katanya. Kalau lam kul 8 or 8.30 tu mmg time dia spot checklah, ada sekali dulu, kalau phone kat umah berbunyi, budak2 bertuah tu mmg tx nk angkat sbb nenek yg call nk cakap ngan ibu, ibu jerlah yg angkat...Al-Fatihah utk arwah mak,moga di tempatkan dikalangan org2 yg beriman.
Byk lagi kenangan aku ngan arwah mak, aku ada jugak cuti meneman n menunggu dia buat dialisis kat ampang putri. temankan dia nak buat minor surgery kat jari jugak kat ampang putri, tp di sebabkan aku ni penakut, aku terus panggil kakak aku masuk kat bilik doktor tu, aku rasa cam nak pitam nengok doktor tu cucuk jarum kat tangan arwah mak..seriau akuuu...

Anuar Zain lagi


Saja nk letak gambar anuar zain lagi. walau pun dah nk basi, aku saja nak simpan kat sini, utk kenangan. for sure lepas ni, tx dpt nk ambik gambar dia lagi.

Peti Ais/Esbok

Peti ais aku masuk sepital selasa lepas. Bhgian sejuk beku tx membeku langsung tu yg kena gi buat 'medical check up' tu. Dlm 3 hari gaklah kita org kena minum air suam jer. Yasmin lak siap tanya, kenapa ibu tx beli air sejuk ? Sesekali apa salahnya minum air suam, elok utk kesihatan tau! Stok makanan mmg tx ada langsung, so kalau beli ayam, sebelah jer, terus goreng tx ada simpan2nyer. Sayur pun begitu juga, beli cipot jer, utk sekali makan jer, kalau tx cukup, dadar telur lah jawap nyer.
Aku tx ingat dah bila masa beli peti ais ni, tp rasanyer cam baru jer. tapi ada sekali tu aku terkejut beruk..eh silap, beruk yg terkezut...aku nengok danial tgh syok bergayut baik punyer kat pemegang pintu peti ais tu, bukak tutup bukak tutup...
aku pun apa lagi, loud speaker ler...
Lagi satu fridge magnet aku, selalu jadi mangsa penderaan budak2 bertuah ni. cian kat fm aku(dan aku sekali),nanti nk tambah koleksi lagi...setiap kali beli, setiap kali tu kena warning siang2 kat anak2 aku yg bertuah itu...JGN USIK IBUNYER MAGNET!

04 Mei 2010

Qaseh





Antara aksi2 qaseh yg sempat aku snap. qaseh skrg ni sdg berusaha gigih nk berjalan.Bulan May ni, she'll be 11 mths. sekejap jer dah nak setahun...i'm gonna missed all this...lepas ni dah berjalan, lepas tu sure memanjatnyer pasal 'tok guru' dah ada kat umah. aku tgh tunggu her first word, dia nak panggil ibu or ayah. masa danial dulu, his 1st word is ayah, sedih giler aku...penat aku ngajar suh sebut i.b.u. ayah gak yg di sebutnyer...sampai skrg pun danial bukan sebut i.b.u tapi a.b.u...suka hati dia jer...

Aktiviti Hari Sabtu dan Ahad

Sabtu lepas aku dapat invitation dr cousin aku Lisa yg celebrate birthday anaknya Rifqi 2 tahun.Invitation tu dia email kat aku seminggu awal cam gitulah. So, hari Jumaat aku gilah carikan present tuk Rifqi ni, alah yg biasa2 jer, budak kecik membazir beli yg memahal(teruknye aku...hihihi..aku sure Lisa tx baca blog aku). Lagipun aku tx boleh beli satu jer, sure Danial menangis nak jugak, tu yg kena beli yg biasa2 jer(dpt 2!) Birthday tu dia org buat kat A&W Jusco AU2. Tapi yg frustnye aku boleh terlupa nk bawak camera..ish..ish..ish...camnerlah aku boleh lupa...faktor usia kot. Padahal dah ingat dah nk bawa, sesuatu perkara yg jarang terjadi kat aku! Selalunya mana2 pergi aku mesti bawa kamera(kalau cutilah, gi kerja tx bawa tau!) Tu yg tx ada gambar kat A&W tu.
Masa tengah syok menjamu selera kat situ, kakak aku dpt another invitation dr cousin aku Azhar, jemput baca yaasin dan birthday anak dia jugak malam tu kul 8pm. Wah! syoknyer makan lagi...Susahnya aku nak mengingat nama anak Azhar ni...mmg susah pun. Anak dia sambut hari lahir yg ke 3, sebaya ngan Danial, tp anak dia punyalah pandai bercakap, petah giler...Bacaan yaasin tu jugak sempena dia masuk rumah baru, dia beli umah kat Pantai Hill Park. Rumah tu rumah lama, byk gak dia berhabis tuk buat renovation...
Hari Ahad lak, abang aku buat birthday anak dia yg ke 9. Kat keramat jugak kat AU2 lagiiii...Kali ni, awal2 dah masukkan kamera lam beg. macam2 makanan ada.laksa, yong tau fu, ayam goreng, nugget n puding. ramai gak kawan anak sedara aku ni yg dtg.

Birthday girl

Danial ngan adik birthday girl

Birthday cake

Birthday presents
Cakap pasal birthday present ni, aku tx berkesempatan nk membelinyer. aku plan nk beli kat jusco hari sabtu lepas birthday rifqi, tp dah ada hal yg tx dpt di elakkan, so en husband kata, bagi duit jerlah.yg penting ikhlas...pssst..selamat rm aku, kalau tx bukan hadiah tuk anak sedara jer, silap2 hadiah tuk anak2 aku sekali...
Related Posts with Thumbnails